21.10.2020 |

PER UNES VIDES DIGNES

PER UNES VIDES DIGNES

El mes de març passat el Govern de l’Estat espanyol anunciava l’estat d’alarma atès que el món entrava en una crisi sanitària de proporcions desconegudes a causa del COVID-19. La pandèmia ha provocat una crisi econòmica i social que pot durar uns anys en el millor dels casos, l’OCDE en els seus informes diu que la recuperació serà lenta.


La crisi econòmica afectarà de manera desproporcionada a la immensa majoria de la ciutadania, en canvi les grans fortunes en aquest període han guanyat milions d’euros. Segons la revista Forbes els 23 espanyols més rics han incrementat un 16% els seus beneficis en plena pandèmia. Per això cal seguir reivindicant l’Impost sobre les grans fortunes, és necessari una fiscalitat justa, que pagui qui més té. No es pot demanar al Govern que posi una part de recursos públics al servei de les empreses per compensar pèrdues en aquest període i les grans fortunes paguin tant poc en impostos.
En aquest context de crisi sanitària i econòmica els sindicats de CCOO i UGT s’han mobilitzat aquest dissabte 27 de juny sota el lema “Un acord per rescatar les persones, els treballs i els salaris” amb l’objectiu d’incidir en les polítiques d’ocupació, i els sous i marcar l’agenda de reconstrucció social i econòmica que s’està discutint en el Congrés de Diputats i Diputades, perquè ningú es quedi enrere i no es facin polítiques econòmiques i socials com es va fer el 2008.


Així ho ha entès el Govern de Coalició PSOE-UP-CatComú, que ha pres mesures valentes i de protecció social, com és l’Ingrés Mínim Vital. Fins i tot la directora del FMI ha dit que és una mesura apropiada per protegir les persones més vulnerables.


Mentre el Govern de l’Estat manté el diàleg permanent amb els sindicats i empresaris, a Catalunya els sindicats critiquen que el Govern de Torra tingui paralitzats els espais de diàleg amb els agents socials i que no es tingui un pla acordat per al retorn a les escoles, ni per gestionar les residències, i no hi hagi un impuls a un nou model productiu i l’enfortiment dels serveis públics.
La reconstrucció econòmica i social a l’Estat espanyol i a Catalunya ha de garantir el benestar social, del treball digne, per fer una societat més igualitària i una nova forma de viure més sostenible i ecològica.

PER UNES VIDES DIGNES
comentaris