14.07.2020 |
Josep Torrecillas
11:21
3/10/19

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA: REPTE MORAL I COMPROMÍS POLÍTIC I SOCIAL

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA: REPTE MORAL I COMPROMÍS POLÍTIC I SOCIAL

La globalització ens ha portat a una societat més injusta en el terreny econòmic, social i ambiental. Davant d’això està apareixent amb més força una ciutadania global que vol donar resposta a aquestes injustícies.
La vaga mundial del clima, convocada pel Moviment Fridays for Future impulsada per l’activista Greta Thunberg és un exemple de lluita social que exigeix als líders mundials solucions a l’emergència climàtica.
Portem moltes Cimeres internacionals sobre el clima que no han servit per posar fre a l’escalfament global. Els governs vulneren reiteradament els seus compromisos de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Cal afegir també els anomenats negacionistes encapçalats per Trump o Bolsonaro que consideren una exageració prendre mesures per resoldre la crisi climàtica que pateix el nostre planeta.
Però el cert és que les emissions de gasos d’efecte hivernacle segueixen creixent i, amb elles, la temperatura mitjana global. Tots estem veient com la desertització va guanyant terreny en moltes parts del planeta, amb més pluges torrencials, el desglaç dels pols, els huracans són cada vegada més devastadors, la pujada del nivell del mar que ja està afectant àrees costaneres habitades.
És necessari doncs un nou model econòmic, basat en l’economia verda que millori el benestar de la ciutadania amb igualtat social, un altre model de consum i de producció i reduir els riscos mediambientals i l’escassetat ecològica.
Mollet s’ha mobilitzat aplicant aquella dita que diu “pensar globalment, actuar localment”. La plataforma Mollet pel futur va convocar el dia 26 de setembre una manifestació on es va llegir un manifest en les que demanava a l’ajuntament a declarar l’emergència climàtica, perquè els reptes del planeta comença a les ciutats.
Per això, cal impulsar una agenda de ciutat, de lluita contra el canvi climàtic, plena de continguts, que ha d’implicar a tots els sectors de la nostra ciutat, basada en el consens polític i social. D’aquesta manera posarem el nostre gra de sorra per millorar el nostre planeta, ja que no hi ha planeta B. A les generacions futures els hi devem deixar un món millor i un planeta saludable, aquest hauria de ser el nostre llegat.  

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA: REPTE MORAL I COMPROMÍS POLÍTIC I SOCIAL
comentaris