18.02.2020 |
Josep Torrecillas
12:11
1/12/16

Abans que sigui massa tard

Abans que sigui massa tard

L'historiador britànic Ian Kershaw destacat per les seves biografies d'Adolf Hitler deia "que el moviment de Hitler era l'únic de la dreta que oferia una visió idealista d'una societat nova en una Alemanya renascuda, a mesura que la crisi econòmica s'accentuava. El seu objectiu era atraure a grups d'interès, especialment les classes mitjanes". Això és el que ha fet Donald Trump fer un discurs d'una societat idealista per als blancs americans, però que portarà al país a una divisió extrema.
La crisi financera i econòmica que va començar als EUA fa ja una dècada i que també va afectar Europa ha deixat un món desolat, amb milions de persones a l'atur i a la pobresa, i que ha afectat especialment a les classes mitjanes.
L'arribada de Donald Trump a la presidència dels EEUU i el Brexit a Anglaterra és fruit del desencant de les classes populars amb les elits. Cada vegada més hi ha un profund divorci entre els polítics i la ciutadania. En aquest context l'extrema dreta augmentar el seu poder en el continent europeu.
L'Europa on ens emmirallàvem la societat espanyola i catalana allà pels anys 70 en plena dictadura, per al seu Estat de Benestar i per la seva democràcia, s'ha perdut. Les polítiques d'austeritat han donat peu a majors desigualtats socials, on els salaris com el cas d'Espanya han perdut quasi un 10% de poder de compra amb la crisi, on hi ha 25 milions de nens pobres a Europa, tot això passarà als seus governants.
El liberalisme amb el seu model econòmic impulsat des dels governs conservadors i socialdemòcrates i de les elits de Brussel·les ens ha portat a un carreró sense sortida. Davant d'això cal un canvi de timó, enfortint un nou relat just i equitatiu a favor de la majoria de la societat, els paràmetres actuals no serveixen com s'ha demostrat i la indignació social augmenta.
"Lluitem per un nou món, digne i noble, que garanteixi als homes i dones un treball, a la joventut un futur i la vellesa, seguretat. En nom de la democràcia, ens hem d'unir tot". Aquesta frase és de Charles Chaplin en la pel·lícula del Gran Dictador, però de molta actualitat. Acabar amb l'austeritat que ha sigut norma des de l'inici de la crisi abans que sigui massa tard i que els danys siguin irreparables.  

Comentarios