29.05.2020 |
Jordi Olivé
09:18
10/10/13

Principis democràtics

Principis democràtics

L’anterior setmana, una dirigent d’una formació política espanyolista va esmentar un argument en contra del Dret a Decidir que hauria de posar  a tothom en alerta: "No es pot votar el que la llei no permet votar". Creia que un dels seus principis deia que l'únic sobirà legítim era el poble, i que la legitimitat sorgia de la voluntat ciutadana, expressada mitjançant el vot. Pel que es veu, i per alguns, a Espanya això és diferent.

Aquestes mateixes elits polítiques espanyoles, sempre han estat en contra de qualsevol via que ha intentat canviar la relació amb l’estat. L’Estatut Català del 2006 o la de la proposta del Pacte Fiscal de la darrera legislatura en són els dos darrers exemples i sabem com van acabar.
L’argument que sempre han defensat per negar-se a terceres vies com aquestes era que això generaria desigualtats entre els espanyols i clar, això no era Constitucional. Però si això és així, com hem d’interpretar la llei de pressupostos que acaba de presentar el Gobierno de España? L’estat té previst invertir de mitjana 125 euros per a cada català. La mitjana al conjunt d’Espanya arriba als 258 euros per habitant i hi ha comunitats que quadrupliquen les inversions a Catalunya. És casualitat que els Països Catalans siguin les tres comunitats autònomes del règim comú que menys inversió reben per habitant? És constitucional aquesta diferència de tracte quan perjudica als que viuen i treballen a Catalunya? Una darrera dada, des de l’inici de la crisi, la inversió de l’estat a Catalunya és on més ha caigut, concretament un 75%.

Si cada vegada hi ha més independentistes i més gent a favor a tirar pel dret, per alguna cosa serà. Els arguments i els motius ens els fan arribar contínuament i quasi sense descans. Tothom té cada cop més clar que quedar-se a Espanya tindrà conseqüències, i crec que cap serà positiva. Per dissuadir-nos de la idea de la independència, mira que ho van arribar a tenir fàcil, només havien de  començar a tractar els catalans dins la mitjana espanyola i a respectar la nostra llengua. Potser no cal capficar-s’hi i només hem de fer el nostre camí. Potser la clau està en les paraules que una vegada va dir Manuel Fraga, "No pierdas el tiempo, Cataluña es tierra conquistada".

Principis democràtics
comentaris