29.05.2020 |
Jordi Olivé
14:42
15/05/13

Pensaments inconstitucionals

Pensaments inconstitucionals

Davant del Procés en que està immersa actualment Catalunya, el govern espanyol, en lloc d’afluixar per intentar apagar el creixent sentiment independentista, ha aconseguit que amb les seves maneres de fer, aquest pensament passi a ser majoritari.  Hem arribat a un punt que moltes de les lleis, impostos, declaracions i comissions que surten del Parlament de Catalunya, passen a ser declarades inconstitucionals i anul·lades pel govern espanyol. Això sí, aquests mateixos reconeixen la plena sobirania del Parlament d’Aragó per anomenar LAPAO al català de la Franja i carregar-se la poca oficialitat que tenia. I si algun polític català es queixa, se’l compara amb total impunitat amb el nazisme.

 I què es fa des de la Generalitat mentre això passa? Carregar-se de raons per anar a la comunitat internacional, raons que ja fa molts anys que estan denunciades i sabudes: cap és nova. Cal no allargar massa aquesta etapa, qui realment l’està patint és la pròpia gent havent d’assumir unes retallades totalment injustes de 4.000 milions d’euros per aquest any, a les quals cal afegir uns 3.000 milions més en incompliments per part de Madrid. Els que ens volen fer creure que la independència i les polítiques socials no tenen res a veure, haurien de respondre a la pregunta de quines polítiques socials són possibles en aquest context. Per contra, us imagineu quines polítiques socials i de reactivació econòmica es podrien fer en una Catalunya independent, sense dèficit fiscal (16.000 M€), ni retallades imposades (4.000M€) ni incompliments (3.000 M€) per part de Madrid? Parlem de disposar pel pressupost d’aquest any de 23.000 milions extres. Passar de l’autonomisme a la independència aquest mateix any suposaria passar d’una retallada de 550 euros per català, a poder invertir 2.500 euros de més per habitant.

Dins d’Espanya, som un 16% de la població i produïm el 20% de la riquesa que produeix l'estat. Però per contra, només rebem 10% de la despesa publica espanyola, paguem el 24% del total dels impostos, rebem el 33% de totes les inspeccions d'hisenda i paguem el 43% de l’impost de patrimoni espanyol. Com es poden defensar aquestes xifres? Com no hem de tenir pressa? No diré res mes, no voldria incomplir el marc constitucional i que vingués el tribunal del Santo Oficio a prohibir articles com aquest... Tal com ja passava als primers anys de la meva vida.

Pensaments inconstitucionals
comentaris