03.06.2020 |
Jesus M. Carrasco
10:54
14/02/14

Transport públic

Transport públic

Una vegada més, amb l’entrada del nou any ens han apujat els preus del transport públic molt per sobre, tant del cost de la vida, com de la variació de salaris i pensions, a la baixa o reiteradament congelades.

La T-10, el títol més utilitzat que des de 2004 ha pujat un 63%, ara l'han apujat un 4,6%, en el cas de dues zones, quan l’IPC interanual a Catalunya és, ara mateix, del 0,3%. A més, també s'apuja el bitllet únic a 3€ - 2,50 € en el cas de Rodalies-, que ja va augmentar un 28% el 2012 i un 81% des de 2004.

El transport públic no és un luxe, és un servei públic essencial que paguem amb els nostres impostos. Aquest nou augment de tarifes és un nou “repagament” imposat per les elits governants, a la Generalitat i a l’ATM. A aquests senyorets que mantenen en secret els sous de més de 600 directius d’empreses de transports com TMB, mentre acomiaden treballadors, no els preocupen els augments de tarifes. Ells van en el cotxe oficial. Un cotxe oficial que també els hi paguem nosaltres.

Encarir un servei bàsic com aquest enfonsa encara més les economies familiars, les persones amb les rendes més baixes, les persones en atur i els estudiants, ja prou escanyades per la crisi, per les retallades de prestacions i salaris i l’encariment dels serveis bàsics.

Apujar de nou el transport públic no fa més que dissuadir d'utilitzar-lo i potenciar el transport privat i això  agreuja encara més els problemes mediambientals derivats, embussos, emissions de CO2, soroll, sinistralitat i impacte territorial.

Des d’IxM-CUP apostem per un servei de transport públic i eficient, amb uns preus competitius i ajustats al context de crisi que sigui una alternativa real  a l’ús del vehicle privat. Per això exigim la retirada immediata d'aquesta apujada, reclamem la creació de títols amb reduccions per a persones aturades, estudiants i amb rendes baixes i emplacem els molletans a rebutjar aquest increment tarifari  i a lluitar amb nosaltres per a defensar un transport públic de qualitat a preus populars.

Transport públic
comentaris