06.06.2020 |
Jesus M. Carrasco
12:29
15/03/18

Salvem El Tabaran !

Salvem El Tabaran !

Teatre, sala ball, economat obrer, discoteca, galeria comercial, casal popular independentista..., el Tabaran ha estat  des de 1919 moltes coses, però sobretot,  memòria popular, patrimoni ciutadà i part important de la identitat col·lectiva de la ciutat. Sense  buscar-ho, ara amenaçat de mort, pot esdevenir exemple d’un dels trets distintius de la ciutat. Altres urgències, així com una incapacitat financera destacable derivada del greu endeutament  municipal, han deixat part del nostre patrimoni i dels nostres signes d’identitat, fora de les grans prioritats i aquest ha acabat sent víctima, de l’especulació, l’oblit i del menysteniment.

Sobre el Tabaran plana ara aquella operació especulativa congelada per la crisi del totxo. L’Ajuntament, o la seva empresa municipal  responsable, que no ha invertit un sol euro en mantenir o recuperar l’edifici del teatre, de la seva propietat, ara té presa per tenir “cash” i  fer front a d’altres deutes, com l’adquirit per les sentències dels terrenys de la Vinyota.

L’excusa per  engegar-ho tot ha estat la caiguda d’una part de la coberta de la botiga de teles que hi havia entre les galeries del Petit  Bulevard i el Teatre, pocs dies després que la darrera inquilina del local l’abandonés. Els informes tècnics mostren que malgrat el pànic creat per la informació municipal, l’estructura de l’edifici no està afectada. Els propietaris tenen l’obligació,  d’acabar de retirar la part de la coberta que no ha caigut, per a evitar accidents. Així ho ha requerit l’Ajuntament, segons tenim entès. Com sigui que l’operació té uns costos que sembla que la propietat no vol assumir, l’Ajuntament hauria d’haver actuat ja d’ofici. Però lluny d’això a està utilitzant la circumstància per fer pressió perquè els propietaris resistents acabin malvenent els seus locals a preus irrisoris.

La CUP de Mollet, malgrat ser una part afectada hem mantingut una actitud prudent. Fins i  tot malgrat no poder accedir a la nostra seu des de fa un mes. Per a nosaltres no és aquest però el problema més greu, ens en sortirem, sinó aquest nou intent  d’acabar amb el nostre patrimoni històric i sentimental tot posant-lo al servei de l’especulació urbanística. Els ciutadans tenen tot el dret a decidir quin futur volen per aquest espai. El projecte constructiu no parteix del consens social necessari per dur-lo endavant amb èxit.  Cal obrir un debat públic i participatiu sobre el futur del Tabaran i sobre el paper que remodelat o readaptat pot jugar al servei de la ciutat. El projecte actual només salva la façana. Molt definitori per  una ciutat de façanes. Però què és una façana sense ànima ? Què és Mollet sense records ni identitat ? Encara hi som a temps:  Salvem el Tabaran !  T’hi apuntes?

Salvem El Tabaran !
comentaris