28.11.2020 |
Jesus M. Carrasco
11:07
13/11/20

Plantem-nos

Evitar la destrucció de l’espai del Calderí, és tan urgent com possible. La desaparició del darrer espai agrícola connectat amb la trama urbana per convertir-lo en pisos, ciment, asfalt i contaminació és, ara més que mai, a les nostres mans. 

El projecte destructiu de l’ajuntament de Mollet, tramitat urgentment amb un artifici administratiu per saltar-se la inclusió al nou Pla Urbanístic i ara en fase de revisió a la Comissió de Territori, es pot aturar. Tenim l’oportunitat de salvar i repensar aquest espai, des d’una planificació més respectuosa amb la natura i amb el medi ambient.

Destruir espais naturals i terrenys agrícoles, per entaforar més d’un miler de pisos i 4000 nous habitants no es justifica si no és des de la lògica dels especuladors del totxo. La necessitat de vivenda, utilitzada com a principal argument per aquest atemptat ecològic, no se sosté quan s’observa la manca d’una política clara, prioritària, decidida i eficaç d’habitatge a la nostra ciutat i el fet que avui mateix hi ha molts més pisos desocupats a Mollet que els que es pretén encastar al Calderí.

A Mollet del Vallès la taxa d'habitatges buits, d'acord amb el Registre d'Habitatges, és del 4,03 per cada 1.000 habitants. Hi ha oficialment, més de 2000 habitatges buits. 700 d’aquests en mans d’entitats financeres i de les administracions i una part restant destacable en mans de grans tenidors especulatius.

Si a l’ajuntament li preocupés realment la manca d’habitatge, enlloc de deixar el camp lliure per la promoció de pisos a preus desorbitats estaria donant suport a propostes de cooperatives com “Omplim  els buits” per rehabilitar immobles i llogar-los a preus assequibles, estaria intervenint directament al mercat, endegant la compra o els acords amb propietaris per a usos socials i lloguers protegits. Estaria promovent i facilitant la cessió d’espais per habitatges cooperatius o facilitant la rehabilitació vinculada al lloguer i acords per la gent jove que necessita compartir pis o habitacions per qüestions puntuals o per independitzar-se.

Però els promotors de la destrucció del pulmó verd del Calderí, de la mà del voraç Consorci de la Zona Franca, prefereixen no enfrontar-se als grans tenidors i destruir activitat agrícola centenària, territori i patrimoni natural i espoliar-lo a les generacions futures.

No volem una ciutat més densificada i contaminada. Abans que plantin ciment i asfalt ens cal defensar agricultura, paisatge, patrimoni natural i qualitat de vida. Salvar el Calderí és a les nostres mans. Col·labora amb la campanya de recollida de signatures endegada per la Plataforma “Salvem el Calderí” a “ change.org”. Se les farem arribar als qui pretenen destruir-lo. Plantem-nos.

comentaris