10.07.2020 |
Jesus M. Carrasco
11:09
25/07/19

Aturem la Llei Aragonès

Aturem la Llei Aragonès

Externalitzar. Així se’n diu ara de posar en mans privades els serveis públics que han d’assumir les administracions. Privatitzar. Permetre que els serveis de totes generin beneficis  per les butxaques  d’uns quants. 

Externalitzar és també la paraula més utilitzada al debat generat per l’avantprojecte de llei de contractes de serveis a les persones, impulsat pel Govern de la Generalitat, conegut també com a Llei Aragonès.  La llei que regula els contractes que generen benefici que licita l'administració pública catalana: Generalitat, Ajuntaments i Ens Supralocals, per oferir serveis de caràcter bàsicament social. Uns serveis que  per la CUP han de ser de gestió 100% pública.

Des d’un punt de vista d’esquerres, en un context de democràcia aparent i dictadura real dels mercats, privatitzar els serveis públics és rendir les administracions de totes a la bèstia devoradora de l’IEBX35 i dels interessos privats. És renunciar a plantar cara als poderosos d’aquí i d’allà i a combatre des del poder del poble la voracitat dels instints més bàsics del capitalisme, per construir alternatives solidàries des de la comunitat.

La Llei Aragonès, ha aconseguit aixecar les darreres setmanes, un moviment de resposta amb el suport d’agents socials com la FAPAC i la Marea Blanca, sindicals, com la lntersindical-CSC, USTEC, CGT i SEPC i polítics com la CUP, Poble Lliure o Comuns. Un onada en defensa dels nostres serveis públics per aturar aquesta regulació de les privatitzacions de serveis essencials a la sanitat, l’educació i els serveis socials, obviant el necessari blindatge de la gestió pública directa per part de l’administració i deixant el camp lliure a fer negoci a costa dels nostres serveis públics.

És cert que la Llei no obliga en primera instància a privatitzar els serveis, però lluny de frenar la privatització, la normalitza i crea el marc jurídic per fer-la efectiva. És molt ingenu pensar que situant-los sota la lògica del mercat no acabaran, com sempre, devorats pels “Florentinos” de torn, sense dotar-nos d’una llei integral de serveis a les persones que reguli en primera instància els concerts i convenis sense lucre privat.

Des d’un punt de vista d’esquerres no podem més que exigir la paralització i reformulació d’aquest avantprojecte de llei, perquè empitjorarà les garanties laborals i la qualitat dels serveis. Mercantilitzar els serveis públics sempre empitjora les condicions de qui menys recursos té, Perquè, quan aquests perden qualitat, les conseqüències sempre les paguem les classes populars, amb conseqüències directes en la nostra salut, en el nostre benestar, en el nostre dret a envellir dignament... Ens mereixem un futur millor. Aturem la Llei Aragonès. 

Aturem la Llei Aragonès