15.01.2021 |
Esther Molins
08:29
8/01/21

Saber dir "No"

Saber dir "No"

Per tal de sentir-nos acceptats i estimats pel nostre entorn, és imprescindible que ens respectem a nosaltres mateixos, la qual cosa no és compatible amb no saber dir “no”.

Caldria preguntar-se si hem exigit respecte i també si ens l’hem concedit interiorment. I en el cas de respondre que no ha estat així, convé pactar amb un mateix que des d’ara ens neguem enèrgicament a tota pressió i exigència exterior que constitueixi una manca de respecte vers nosaltres.

Deixar-se agredir, o bé auto agredir-se, amb una total manca de respecte, obeeix sempre a un problema d’autoestima, però que ben segur es pot solucionar si decidim imprimir-nos les actituds adients, com ho és, per exemple, aprendre a dir “no”.

Si ens sorprenem dient-nos: ”sóc incapaç de dir-li que no vull”, ràpidament hem de prendre’n consciència i substituir l’afirmació negativa, prova de manca de respecte intern, per una altra que ens fomenti la nostra capacitat d’independència emocional.

En realitat, es tracta d’auto observar el diàleg interior i traduir tot allò que volem modificar, per tal d’augmentar el nostre auto respecte.

Però, de la mateixa manera, cal afavorir el respecte dels altres vers nosaltres. Per exemple, si en l’àmbit professional patim d’un excés de responsabilitat, però sense haver rebut el poder necessari per desenvolupar-la, o bé en la vida familiar tothom ens exigeix una rapidesa i perfecció a l’hora de respondre a les seves exigències, preguntem-nos si vivint així ens sentim realment respectats. I si la resposta és no, hem de decidir un canvi d’actitud immediat, perquè el cap i a la fi, nosaltres som els que determinem com ens tracten els altres.

Convé dir, que iniciant aquesta tasca de modificació d’actituds, ens podem trobar amb que no agradem a tothom, i menys a aquelles persones que acostumen a actuar com a “vampirs energètics” i que com a tals, no acceptaran perdre la nostra “esclavitud emocional”. De fet, utilitzaran qualsevol estratègia per tal de sotmetre’ns un altre cop.

El benestar a aconseguir, ben segur justifica l’esforç i fins i tot les decepcions que podem patir respecte d’algunes persones per qui creiem ser estimats. No és una feina difícil, però sí que requereix anàlisi, consciència i decisió de canvi,

per la qual cosa és molt recomanable iniciar un procés de Teràpia Psicoanalogista, junt amb un tractament de Teràpia Floral. Per exemple, la Flor de Bach Centaury és una eina meravellosa per aprendre a dir “no” sense sentir-se culpable. Ajuntar ambdós tipus de teràpia facilita grans transformacions emocionals.

Saber dir "No"
comentaris