18.01.2021 |
Esther Molins
11:24
25/09/20

BONA AUTOESTIMA = FELICITAT

BONA AUTOESTIMA = FELICITAT

Ningú pot emetre un judici més poderós i condicionador respecte de la nostra vàlua com nosaltres mateixos. Tant si ens auto enviem una valoració positiva, com si ens imprimim una de ben negativa, tenim el mateix poder auto condicionador.

Si decidim confiar en nosaltres, podem obrir les portes per connectar-nos amb qui som realment, amb les nostres capacitats més internes i valuoses, amb la qual cosa, ens facilitarem una evolució positiva.

L'autoestima és veure'ns a nosaltres mateixos com a éssers capaços de viure les diferents experiències que ens aporta l'existència, i mereixedors de benestar i felicitat.

L'autoestima és confiar en nosaltres, jugar en el nostre equip, ja que és de vital importància per sobreviure al nostre ego mentider i distorsionador. No estimar-nos, jugar amb l'equip contrari, constitueix el pitjor dels costums possibles.

Aconseguir confiar en nosaltres mateixos requereix connectar amb la nostra consciència. Sense ser conscients no podem aprendre a confiar en nosaltres. I per poder confiar, ens cal activar la nostra voluntat a través de l'ús de la nostra ment i la nostra intuïció. Podem escollir pensar o no pensar; podem obrir o bé tancar la clau de pas a la nostra consciència, però depenent de la tria que fem, aconseguirem, o no, sentir-nos en pau amb qui som.

Quan decidim veure i reconèixer, estem recolzant la nostra autoestima. Però si, per diferents circumstàncies, optem per fugir de la realitat, disfressar-la, encapsular-la, amagar-la..., aleshores agredim la nostra autoestima i la debilitem en el present i vers el futur immediat.

L'autoestima no acostuma a ser un do que "vingui de sèrie", sinó que cal treballar-se-la de forma conscient i continuada. No s'aconsegueix només dient-nos paraules boniques, ni tampoc obtenint un gran èxit professional, econòmic, social... Requereix obrir els ulls i ser sincers vers tot allò que descobrim dins nostre.

Evidentment, es tracta de molta feina, però com em va dir un dia un gran amic:: "tenim tota l'eternitat per aprendre!". Així doncs, per què no donar-nos el privilegi d'obrir la nostra llum interna i treballar des de dins i cap als altres? Ben segur, res a perdre i molt a guanyar. Consciència i autoetima  =  pau, benestar i felicitat.

Per a qui l’interessi el tema, proposo la lectura de l'entrevista feta a la psicòleg Sílvia Congost, publicada a La Contra de La Vanguardia Vida. Tot seguit us faig un tastet del seu contingut:

- "Cuidar diariamente la autoestima pasa por revisar nuestro diálogo interior, rescatar al niño interior que todos tenemos dentro y tener unos propósitos claros en la vida".

- "La autoestima es la imagen que tenemos de nosotros mismos y las cosas con las que nos identificamos, tanto a nivel de fortalezas y capacidades, como a la hora de sentirnos importantes y valuosos".

- "Se considera que el 30% de la capacidad de superación y positivismo es innata, mientras que el 70% es aprendizaje. Esta última se construye sobre todo en la infancia, a través de nuestra relación con los padres. Depende de si crecemos en un entorno en el que nos educan en el reconocimiento o nos educan a través de la desaprobación".

- "Una autoestima baja nos puede generar un tipo de relación de dependencia emocional en la relación de pareja, ya que por miedo a no encontrar a alguien mejor nos aferramos a esa relación aunque sea tòxica".

- "Ese diálogo interior es lo que hace que nos sintamos inseguros y con miedos, además de tener conductas de bloqueo. Se trata de revisar constantemente qué nos estamos diciendo y cambiar ese diálogo en caso necesario trabajando con afirmaciones positivas: "yo puedo", "yo soy capaz" "lo voy a aconseguir".

- "La baja autoestima es precisamente una de las bases de todos los problemas psicológicos que sufre el ser humano".

BONA AUTOESTIMA = FELICITAT
comentaris