13.07.2020 |
11:00
28/02/13

Pacte econòmic i social per a tots per superar la crisi

Pacte econòmic i social per a tots per superar la crisi

Les relacions i l’encaix de Catalunya a Espanya, el debat a l’entorn del dret a decidir, i la necessitat de regenerar la gestió pública i lluitar contra la corrupció, s’han instal•lat a l’agenda política i social catalanes. 


No menys prioritari és el debat a l’entorn de l’actual situació econòmica i social, la situació dels serveis públics i l’atur. La crisi econòmica i social en la que ens trobem està configurant una nova realitat social caracteritzada per l’augment imparable dels processos d’exclusió social i les desigualtats entre rics i pobres.  Al nostre país, aquests fenòmens estan passant amb més intensitat i velocitat que a la resta d’Europa i estan directament relacionats amb l’(des)estructura social i productiva que tenim però també per les decisions econòmiques dels diferents governs.

Davant d’aquesta situació, cal tenir un diagnòstic compartit i prioritzar per una banda la generació de llocs de treball i, per l’altra, oferir la garantia de drets de ciutadania que ens permeti tenir una societat on visquin les persones amb dignitat. Les polítiques socials i els serveis a les persones formen part de la sortida de la crisi i sabem que no podem esperar a que hi hagi recuperació econòmica per tornar a invertir en polítiques socials: en un moment en què està creixent l’atur, la pobresa i la desigualtat és ara més que mai quan cal apostar perquè les víctimes de la crisi no paguin més cops les seves conseqüències.

Per aquests motius, des del moment en que la crisi econòmica va aguditzar-se, resultava necessària la celebració d’una cimera econòmica i social catalana que finalment tindrà lloc el proper dia 16 de març. Una cimera que ha de ser fruit del treball previ de totes les forces socials que tenen alguna cosa a dir en aquest procés: No n’hi ha prou amb reunir-nos un dia, parlar, debatre i constatar que no ens podem posar d’acord. Hem de portar a la cimera propostes concretes, intentar buscar els punts en comú, i tot el suport possible amb els agents econòmics i socials del territori català.

Volem que la cimera marqui uns mínims pel que fa als temes socials, els serveis públics, la sanitat,  i l’educació, i que marqui un full de ruta clar, un horitzó de futur, amb polítiques que es poden fer per estimular l’ocupació i el creixement.Pacte econòmic i social per a tots per superar la crisi
comentaris