13.07.2020 |
09:26
24/04/12

Ja ens organitzarem

Ja ens organitzarem

Els darrers dies entre l’aniversari de la proclamació de la República i la relliscada reial, corren rius de tinta a la premsa escrita i milers de correus a les xarxes socials amb comentaris per a tots els gustos.

Monarquia o República son dos sistemes de govern que poden anar be o malament segons qui els porti i des d’una perspectiva catalana tan amb la Monarquia Española com la República Española no ens ha anat gens be.

Pel que fa a la monarquia la cosa ve de lluny, amb els monarques de la casa d’Àustria ja ens  les van tenir a la guerra dels segadors (1640), van regalar la Catalunya Nord a França al tractat dels Pirineus (1659) i quan Carles III d’Àustria durant la guerra de successió va instal•lar la Cort a Barcelona per defensar-nos dels Borbons, la Generalitat i el Consell de Cent ja es varen queixar de les quantioses despeses que generava el manteniment de la Cort reial. Amb els Borbons  ja no podia anar pitjor, pèrdua de la sobirania (1714), repressió cultural i la cosa amb breus intervals a arribat fins als nostres dies.

Per tant la relliscada de l’actual Rei es una anècdota més a sumar a totes les desgracies que hem patit amb les monarquies espanyoles.

I pel que fa a la tan lloada II República Española no ens va tractar tampoc gaire be, L’Estatut de 1932 va ser tan o més retallat que l’actual, a l’octubre de 1934 van enviar l’exèrcit a Barcelona i van empresonar al govern de la Generalitat i durant la guerra civil el govern de la República Española va preferir que la fàbrica d’armes de Toledo caigués en mans dels feixistes abans que traslladar-la a Catalunya.

Podria explicar un munt de coses mes però s’allargaria massa l’escrit i em sembla que amb els exemples donats ja n’hi ha prou per fer-se una idea que cap a on han d’anar els trets.

Caldria que totes les forces politiques, institucions oficials i ciutadanes d’aquest país vagin en la direcció d’obtenir un estat propi i sobirà, després ja ens organitzarem.


Ramon Masvidal                                                      

Ja ens organitzarem
comentaris