29.01.2020 |

Tres silencis

Acabada una dura jornada laboral ve de gust anar a casa, desconnectar,  estar amb els teus i no mirar al voltant per evitar temptacions implícites de la llar. Divendres passat, però, no va ser així. Vaig trencar la rutina per anar a dinar casa la meva amiga Lola, i gràcies a la seva perseverança al vespre vàrem assistir a la presentació de la darrera obra de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà.  -El silenci dels telers-

La autora em va sorprendre per la manera com va captivar a un públic heterogeni i abundant que no va fer ni un badall durant l’hora i mitja de conferència, que no va ser altra que una oratòria exquisida  i una afectuosa accessibilitat. L’habilitat per entrecreuar espais temporals que transiten per passat i present, projectant-ne el futur a través de metàfores de silencis plens d’experiències significants, em va encisar.

Classificats en tres categories, el silencis de l’Assumpta ens parlen de lesions auditives en el conjunt d’empleades de les Colònies com a conseqüència de la reiterada exposició a l’estrepitós soroll del telers, any rere any.

Montellà ens desvela, també, les absències testimonials de les dones en la història. Rigorosa i creativa el seu propòsit és rescatar del silenci l’aportació  d’aquestes a l’economia, la socialització, al coneixement... En forma d’experiència.

La darrera metàfora dóna títol a una obra que ella qualifica de antropològica a més d’històrica. El silenci que emana dels telers inerts dins les naus industrials a les exigües Colònies, els quals, amb contorn de museu, ens aproximen a un model de relació i de producció que sens dubte ens precedeix. Al sistema fabril de les Colònies a Catalunya al darrer segle XX i a les generacions de dones que el van fer possible.  

Deixeu-me aprofitar aquesta tribuna per agrair l’esforç d’Àgora en la difusió de la cultura i del feminisme al municipi.  Col•lectiu rebel i transformador, per naturalesa no silenciós.

Comentarios