27.01.2021 |

Mollet és feminista

Mollet és feminista

El passat 8 de març, a Catalunya en general i a Mollet en particular, vàrem viure una jornada històrica pel que fa a la participació de dones i homes als actes que varen acompanyar a la Vaga General organitzada pel moviment feminista i recolzada pels sindicats. Uns mesos més tard també es va donar una resposta  ràpida i contundent a la vergonyosa sentencia de la manada, posant de manifest, un cop més, la fortalesa  del feminisme a nivell nacional, però també, i això per a mi és cabdal, a nivell local.

La presència activa de dones joves organitzades al voltant de la Mollet Feminista, i recolzades per homes joves crítics amb el model clàssic de masculinitat, ha incorporat al jovent al feminisme i ha trencat dinàmiques al poble. Aquest fet m’ha fet pensar en el Mollet combatiu dels anys 80.

Mollet és un dels pocs pobles de Catalunya que durant dècades a estat governat per dones. l’Anna Bosch va ser alcaldessa durant el període convuls de la  transició democràtica, i amb només vint i vuit anys. La va seguir una jove Carme Coll i uns anys més tard la Montserrat Tura, també en la trentena. El poder a Mollet, doncs, té reminiscència de dona i de joventut.  Tanmateix, al poble és dóna la circumstància de ser uns dels municipis on el moviment feminista, en diferents graus i formes, ha perviscut i evolucionat des de finals dels anys setanta fins a dia d’avui.

El moviment feminista va néixer a Mollet en un moment de lluita per la creació dels centres de planificació familiar i de trencament ideològic amb la biologia com a categoria analítica. A dia d’avui el feminisme a Mollet continua lluitant contra la totes les violències de gènere i sota el precepte ideològic segons el qual lo personal és polític.   

Que la relació entre l’heterogeni moviment feminista i la institució a Mollet ha estat per moments massa amistosa, sovint acrítica i econòmicament depenent , es cert. Però també és cert que mai ha perdut el vincle amb el carrer ni el discurs netament feminista que tant ha calat en la institució i en la societat. Potser ara que estem a prop de unes eleccions municipals que poden ser clau per Mollet, és moment de repensar el feminisme i la forma com vol relacionar-se amb el poder.

Mollet és feminista
comentaris