08.08.2020 |

Anna Bosch i Pareras (1950-2009)

Anna Bosch i Pareras (1950-2009)

Primera alcaldessa democràtica de Mollet, primera alcaldessa  d’una ciutat industrial catalana de 40000 habitants, primera alcaldessa d’esquerres  (PSUC) i primera dona que va liderar el difícil període de transició política a la nostra ciutat (1979-83), amb només 28  anys. Faig aquesta introducció a mode de informació per tot aquell jovent que ha sentit dir però que no l’ubica. També per a totes aquelles persones que han vingut de lluny per quedar-se i contribuir en el desenvolupament de la nostra ciutat; que pot ser no saben qui va ser.

Fa unes setmanes el grup municipal Ara Mollet ER MES va presentar al Ple una moció que sorgia de la iniciativa de la CUP i que demanava posar el nom de Anna Bosch i Pareras a uns dels carrers o places de Mollet. La moció va ser aprovada por unanimitat, sí. Però allò més esperpèntic és que llegeixo que l’Ajuntament (PSC, d’esquerres i abanderat del feminisme) proposa incorporar a l’alcaldessa més rellevant de la historia de Mollet (pel moment que li va tocar viure) no com a protagonista sinó com a apèndix d’un nom que, això sí, té connotacions reivindicatives i feministes. La proposta és incorporar el seu nom al de una plaça ja existent que passaria a dir-se; plaça 8 de març - Anna Bosch.  Sincerament, no se si aquesta aberració té a veure amb un accés abrupte de patriarcat, o si respon a les típiques preses per atribuir-se un punt cara a les properes eleccions.

Anna Bosch i Pareras va ser una dona excepcional que va renunciar a integrar-se a les primeres posicions en les eleccions al Parlament de Catalunya per a encapçalar la candidatura a l’alcaldia de Mollet a l’any 1979; ciutat en la qual treballava, residia i en la qual va néixer la seva filla. Com a mare política de la transició a Mollet l’Anna va “parir” la transformació urbanística, econòmica i sociocultural del Mollet que coneixem avui, amb els seus èxits i els seus fracassos. En abandonar la política institucional, va seguir fent política com activista ecofeminista; també va ser una intel·lectual pròxima d’una humanitat exquisida. I la volen reduir a un apèndix d’una plaça que ja té nom? Ni parlar.

Desitjo que tot això quedi en un episodi trist i que el consistori de Mollet faci una proposta raonable per atorgar el reconeixement històric a qui legítimament li correspon. Anna Bosch i Pareras (1ª alcaldessa de Mollet)    

Anna Bosch i Pareras (1950-2009)
comentaris