27.01.2020 |

Aires de Nadal

Que s’acosta el Nadal no només ho diu el calendari, ho diuen els carrers del centre de les ciutats amb la vistosa il·luminació nadalenca que ens anticipa l’arribada de les Festes;  lo que en societats com la nostra és tradueix en dies de descans laboral i trobada d’amistats i familiars, més enllà del context religiós en el qual s’emmarca la celebració.

Tot i no ser creient m’agrada l’esperit nadalenc, passejar pels carrers i barrejar-me entre la gent em fa sentir partícip d’un col·lectiu que respira bondat.

 Paral·lelament a la dimensió humanista del Nadal i amb més força si cap que la pròpia religió està el culte al consum, veritable responsable tant de l’ornament nadalenc com del sentiment de generositat generalitzat.

La centralitat que el consum té en les nostres vides no és perquè si. Consumir no és un luxe del qual ens podem desprendre alegrement sinó que més bé és una condició necessària per a la subsidència, si de viure molts anys es tracta. I si al Nadal podem consumir al voltant d’una bona taula i en companyia de persones a les quals estimem és un plaer immens, a més d’un acte de socialització comú. Es clar que no necessàriament exempt de petits frecs derivats de la familiaritat.

El impuls del consum en aquestes dates és tan inevitable com posar-li uns quilos de més al cos. Ara bé, el que per mi sí que és evitable és fer-lo al pur estil BlackFriday .  Varies son les raons que m’empenyen a defensar el consum local i el petit comerç.

La primera és objectiva, penso que és una fórmula econòmica que permet distribuir la riquesa d’una forma més equitativa i més pròxima. La segona raó és que degut al format de petit comerç constato que afavoreix  un consum més moderat i per tant més responsable. La tercera és clarament més subjectiva però no menys important, m’agrada sentir-me atesa per persones amb coneixement sobre el producte i amb les quals poder consultar qualsevol dubte abans de comprar. 

Penso que el consum no està al marge de la defensa dels valor que regeixen la nostra societat. D’aquí la tendència a destacar que valors com l’equitat i la proximitat contribueixen a un model de convivència equilibrada entre el territori, l’economia i les persones, especialment en un moment simbòlicament tan significant com el Nadal.

Aquestes festes jo compro al petit comerç de Mollet.

Comentarios