Imprimir

El món de la cultura de Mollet reivindica la reobertura dels espais culturals amb una performance

clicama | 11 de de novembre de 2020

Desenes de persones del sector cultural de Mollet van protagonitzar aquest dimarts a la tarda una performance per criticar el tancament dels espais de cultura, donar a conèixer el greu problema laboral que aquest fet implica pels artistes i reclamar-ne la reobertura com més aviat millor. La performance es va iniciar a les cinc de la tarda davant del Casal Cultural. Des d'allà artistes i públic participant van marxar en cercavila fins a la plaça Catalunya. Allà l'actriu local Cinta Moreno, disfressada de funcionària de la Generalitat, va dirigir una subhasta d'artistes carregada d'ironia. "Compreu-me algun dels artistes. Adopta un artista. Els artistes mengen poquet i no molesten massa", convidava des de l'escenari de la plaça Catalunya al públic assistent de caràcter familiar que gaudia de la funció. Moreno també va fer de conductora de diversos artistes locals com el Dr. Bombolla o els ballarins de Madbeats que van oferir un tast del seu art al públic present, entre el que hi havia molts infants.

Cinta Moreno va recordar que en les dues darreres setmanes ja s'han produït concentracions de protesta amb el lema "La cultura és segura" i que diversos artistes locals s'havien posat d'acord per portar al carrer la seva reivindicació d'una forma més festiva. L'actriu va explicar que la seva idea és continuar les accions reivindicatives mentre no reobrin els espais culturals.

Cinta Moreno, que es va mostrar pessimista en què els teatres puguin obrir d'aquí a poc temps, va explicar que això perjudicava molt als artistes, ja que la majoria són autònoms i no cobren per la seva feina fins que aquesta s'ha fet. Ella mateixa va indicar que arran de les últimes restriccions, el teatre on treballa ha decidit suspendre les funcions fins al mes de maig. "Hi ha moltes famílies que viuen d'això i ara no hi estan entrant diners", s'ha lamentat. Ha recordat que l'aturada forçada no només afecta els artistes sinó també a un munt de tècnics i professionals de tota mena. 

El mag molletà Pau Segalés, que donava suport a l'esdeveniment, ha explicat que ell, que fins al moment ha anat treballant, ha vist ara com s'anaven suspenent els espectacles previstos pels pròxims mesos. "No és que no puguem treballar, sinó que no ens deixen. S'ha demostrat que la cultura és segura, s'estaven prenent totes les mesures i ara ens ho han tallat tot en sec i estem veient una allau de cancel·lacions i d'impediments", va explicar.

L'Artista també ha criticat els pocs ajuts que ofereix la Generalitat als autònoms i que ahir es van esgotar en poques hores. "Jo porto des d'ahir al matí intentant accedir a aquest ajut, ho he anat intentant, i cap a les 12 h m'he assabentat que ja s'havia acabat", lamenta Segalés. Tot i això Segalés ha volgut deixar clar que el sector no vol ajuts, si no el que reivindica és "que ens deixin treballar".

Els artistes de Mollet llencen una crida a totes les administracions perquè reobrin els espais culturals com més aviat millor i puguin tornar a treballar i guanyar-se la vida. I aquest dimarts ho han fet mostrant el que saben fer i amb molt sentit de l'humor.

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/cultura/mon-cultura-mollet-reivindica-reobertura-dels-espais-culturals-amb-performance/20201111090907035005.html


© 2020 clicama

Diari digital de Mollet i el Baix Vallès

Amb la col·laboració 

Generalitat_dep_presidència_LOGO