Imprimir

Mollet s’haurà d’endeutar per fer front a la crisi del Covid-19

Jordi Abayà | 29 de de maig de 2020

El Govern de Mollet s’ha compromès a mobilitzar 1, 5 milions d’euros per pal·liar els efectes econòmics i socials de la pandèmia. El problema, però, és que no hi ha recursos disponibles Fa uns dies, el ple municipal va aprovar una primera modificació pressupostària de mig milió d’euros per pal·liar els efectes del coronavirus amb els vots favorables de tots els grups i amb l’abstenció d’ERC-Ara Mollet-MÉS.  Ho va fer recorrent al fons de contingència i a les aportacions dels grups.

La mala situació econòmica de l’Ajuntament de Mollet es coneguda per tots els grups i l’aprovació es va fer amb una certa malfiança econòmica d’almenys dos grups de l'oposició. Marta Vilaret, d’Ara Mollet ERC MES va justificar l’abstenció del seu grup perquè “no volem deixar de dir que no era l'única modificació possible”. El seu grup proposava renegociar els pagaments per la sentència de la Vinyota per rebaixar despesa i destinar-la a finalitats socials. Joan Daví, de Junts per Mollet, que va votar afirmativament va avançar que la situació provocarà greus danys en els comptes municipals i que en el futur caldrà que s'activi un Pla d’Ajust Econòmic.

De fet fa mesos que Junts per Mollet posa el dit a la nafra de les finances municipals i denuncia la seva debilitat així com pràctiques comptables – deutes que s’acumulen amb els anys, manca de documentació...- que fan difícil saber l’estat real dels comptes municipals. Joan Daví explica que estan esperant “la liquidació de 2019 per saber l’estat comptable de l’Ajuntament”.

El seu grup assenyala que fets com que l’Ajuntament de Mollet, amb un pressupost de més de 60 milions, tingui un romanent de tresoreria de només 52.000 euros evidencia la manca de liquiditat de l’ens local. Aquesta manca de diners a caixa fa que en aquests moments el crèdit sigui gairebé l'única opció que té l’Ajuntament per fer front a despeses extraordinàries del Covid-19. Mentre consistoris com el de Parets demanen que l’Estat els deixi utilitzar tot el superàvit i el romanent acumulat per reinvertir-lo sense condicions,

Mollet, ara per ara, no ha fet cap petició en aquest sentit. I això que, segons explicava Junts per Mollet l’any passat en una comparativa amb altres ajuntaments, l’ajuntament de Mollet del Vallès entre 2010 i 2017, segons el seu tancament de comptes hauria obtingut un superàvit d’ingressos de 90,6 milions, considerablement superior a altres municipis de l’entorn. “Amb el superàvit que han aconseguit els ajuntaments han generat romanents milionaris, excepte Mollet del Vallès, que gairebé és inexistent, Malgrat ser l’ajuntament amb més superàvit reconegut”, deia Junts per Mollet.

Que el deute és l'opció de Mollet per afrontar les despeses extraordinàries del coronavirus ho va deixar clar l’alcalde de la ciutat, Josep Monràs quan en la presentació del pla ja va afirmar que el Govern del PSC i Podem arribaran “fins al límit legal d’endeutament, si cal, perquè ara la prioritat és ajudar tothom que ho necessiti i superar com més aviat millor la crisi que ens ha deixat el coronavirus”.

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/politica/mollet-s-haura-d-endeutar-per-fer-front-crisi-covid-19/20200529182319034581.html


© 2021 clicama

Diari digital de Mollet i el Baix Vallès

Amb la col·laboració 

Generalitat_dep_presidència_LOGO