Imprimir

L’exmestre de l’IES Mollet i estudiós de la història de Sant Fost, Jaume Rifà mor als 75 anys

Jordi Abayà | 04 de de juny de 2019

Jaume Rifà Solé
Jaume Rifà Solé

Jaume Rifà, col·laborador de Mollet a mà des dels seus inicis, estudiós de la història de Sant Fost, divulgador de la mateixa en llibres i articles i mestre jubilat de l’IES Mollet, ha mort a Sant Fost de Campsentelles a l’edat de 75 anys. La cerimònia de comiat de Jaume Rifà serà aquest dimecres a les 11.45 a l'església de Sant Fost.


Jaume Rifà i Solé va néixer a Sant Fost de Campsentelles el 15 de maig de 1944. De petit va assistir a l’escola del poble i més gran va cursar estudis a l’Escola Industrial de Terrassa. Més endavant es diplomà en mestre de català per la Universitat de Barcelona. Des de 1975 i fins a la seva jubilació va treballar de professor a l’institut de Mollet del Vallès.


La seva inquietud per conèixer i donar a conèixer part de la història local a l’exterior li ve de lluny i l’ha portat a escriure diversos llibres de temàtica santfostenca, i també ha col·laborat en altres publicacions del poble i de la comarca amb articles relacionats amb la cultura i la política del municipi. Al Mollet a mà, al llarg de gairebé vint anys, va publicar columnes relacionades amb un món del qual n’era un expert: l'educació.


Sense ser aficionat a la fotografia, des de fa més de trenta-cinc anys col·lecciona fotografies antigues del poble i també documents que troba regirant per les fires i mercats d’antiguitats i per les antigues cases del poble. Aquesta tasca ha fet que actualment tingui un arxiu personal de més de 2.000 fotografies catalogades, del principi de l’any 1900 fins a l’any 1980. També disposa d’un arxiu particular de documents del poble força ampli.


Des de Sant Jordi de 2009 es va implicar especialment amb la publicació del col·leccionable de Fem Memòria: Sant Fost de Campsentelles, Segle XX. És una col·lecció que recull els fets més destacables succeïts al poble en el segle passat i que té una gran acceptació. El passat mes d’abril Rifà va assistir a la presentació del volum número 15 dedicat al Patrimoni arqueològic de Sant Fost com el poblat ibèric de les maleses, el Turó de Penjabocs i el Retaule de l'església de Sant Cebrià de Cabanyes.

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/societat/l-exmestre-l-ies-mollet-i-estudios-historia-sant-fost-jaume-rifa-mor-als-75-anys/20190604105758033120.html


© 2021 clicama

Diari digital de Mollet i el Baix Vallès

Amb la col·laboració 

Generalitat_dep_presidència_LOGO