Imprimir

Investiguen un ciutadà xinès de la Llagosta per un frau amb l'IVA

Redacció | 30 de de juny de 2017

Moment d'una de les detencions realitzades per la Guardia Civil
Moment d'una de les detencions realitzades per la Guardia Civil

El frau podria sumar un valor total de 500.000 euros i en el mateix haurien participat una desena de persones


La Guàrdia Civil ha portat a terme en els últims mesos una operació que ha propiciat la detenció de deu persones i la investigació de deu, totes d'origen xinès i residència legal a Espanya, a qui se'ls imputa la seva presumpta pertinença a grup criminal, estafes continuades i falsedat documental. Entre els investigats estaria un ciutadà Xinès resident a la Llagosta.

El setembre de l'any passat, la Guàrdia Civil de l'aeroport del Prat de Llobregat va detectar una sèrie d'anomalies en més de mig centenar de formularis de devolució dels imports de l'IVA mitjançant el tràmit duaner denominat TAX FREE


Aquesta informació va ser posada a disposició de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona, ​​a fi de determinar si aquestes anomalies podien obeir a la comissió d'algun delicte en la tramitació d'aquests documents.


Tots els formularis de devolució de l'IVA irregulars presentaven el denominador comú que les persones que s'havien beneficiat de la restitució de l'impost eren passatgers xinesos acollits al règim de viatgers i en ells es reflectien compres efectuades a Barcelona encara que, però, el segell del Tax Free de la Guàrdia Civil constava diligenciat a l'aeroport Adolfo Suarez Madrid-Barajas.


El que els documents Tax Free haguessin estat segellats a Madrid però dipositats a l'oficina de l'empresa de Barcelona encarregada de realitzar la seva tramitació, delatava una pràctica, si més no, il·lògica.


Després d'estudiar la identitat de diferents persones d'origen xinès que havien obtingut aquestes devolucions, la Guàrdia Civil va confirmar que es tractava en tots els casos de persones que posseïen permís de residència a Espanya, situació que els hauria impedit sol·licitar les devolucions investigades. Les persones implicades en aquest frau eren estudiants, majoritàriament de turisme i econòmiques, en universitats de Barcelona i Màlaga.


Els investigadors, amb la col·laboració de l'empresa intermediària en la tramitació del pagament de la devolució de l'IVA, van obtenir la informació necessària per a determinar el nombre de persones involucrades en aquest frau, aconseguint delimitar que es tractava d'un grup criminal integrat per més de vint membres, ciutadans de la República Popular de la Xina.


A més de la devolució de l'IVA de les compres que realitzaven i el frau es calcula en uns 100.000 euros per compres d'articles valorats en més de 500.000 euros, haurien obtingut grans beneficis al revendre aquests articles en el mercat xinès triplicant el seu valor.


Evitació del tràmit duaner


Per obtenir la devolució de l'IVA mitjançant la tramitació del Tax Free la normativa estableix, fonamentalment, els següents requisits: Residir fora de la Unió Europea.Realitzar una compra igual o superior a 90'16 euros.Segellar a la duana el formulari TAX FREE en sortir de la Unió Europea. Presentar tiquet de compra, bitllet o targeta d'embarcament i passaport degudament segellat amb l'entrada al País.Possibilitat que li sigui sol·licitat que mostri els articles adquirits.Òbviament, en tractar de persones amb residència legal a Espanya i sense dret a la devolució de l'IVA, per consumar el frau havien de poder 'saltar-"el tràmit presencial a les instal·lacions del TAX FREE.


Sobre això els investigadors sospiten que els components del grup criminal haurien 'estampat' en els formularis un segell suposadament fals, evitant amb això el tràmit duaner que hauria fet impossible l'obtenció de la devolució de l'IVA dels articles que havien adquirit.
Per a la seva anàlisi i possible confirmació de les sospites que l'estampat del segell utilitzat en els documents pogués ser una falsificació feta per mitjà d'un encuny, scanner o algun altre mètode informàtic, els documents han estat remesos pels investigadors Servei de Criminalística ( SECRIM) de la Direcció General de la Guàrdia Civil.


Detinguts i investigats


Les investigacions van conduir a delimitar i localitzar els membres del grup criminal, en el seu conjunt una vintena de persones, materialitzant la detenció de deu d'elles, vuit a la província de Barcelona (sis a Barcelona, ​​una a Arenys de Munt i una altra a Badalona ) i dues a Madrid.
Dels deu investigats, quatre d'ells tenen residència a Barcelona, la resta a la Llagosta, Corbera de Llobregat, Badalona i Sabadell, Madrid i Salamanca).

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/succesos/investiguen-ciutada-xines-llagosta-per-frau-amb-liva/20170630112044027640.html


© 2020 clicama

Diari digital de Mollet i el Baix Vallès

Amb la col·laboració 

Generalitat_dep_presidència_LOGO