Imprimir

El desconfinament, tornada a l'anormalitat?"

Glòria Isern |

Glòria Isern | 19 de de juny de 2020

Ja fa tres mesos i escaig que vàrem començar aquest confinament, ha estat tot un aprenentatge de noves habilitats, hi ha qui a cuinat plats dignes dels grans cuiners, altres ser mestres dels seus fills - donem gràcies a en Google per facilitar aquesta feina -, els que han començat o recuperat la pràctica d'alguna activitat, i ... El top ten, els que han hagut de treballar des de casa -una nova modalitat d'esport de risc- fent mans i mànigues per gestionar les tasques laborals/casa/pròpies, sense oblidar-nos de la convivència familiar - màster en mediació per evitar conflictes -, i de l'estalvi econòmic - classe magistral de despeses innecessàries -.
I el més important, ser conscients que la nostra actitud davant la vida és un tot, Viktor Frankl, neuròleg, psiquiatre i filòsof va escriure un llibre impactant "L'Home a la recerca de sentit" en el que ens explica la seva experiència de perdre-ho tot i "viure" l'horror com a presoner del camp d'extermini a Auschwitz... De les seves reflexions en quedaria amb: "a un home li poden robar tot, menys una cosa: l'última de les llibertats de l'ésser humà, l'elecció de la seva pròpia actitud davant qualsevol mena de circumstàncies" i crec que ara més que mai, cal tenir-ho en compte.
Perquè aquesta reflexió? Doncs ara que ja ens estem desfasant, i tornant a "l'anormalitat" hem de decidir entre altres coses, si volem continuar en una societat on el consumisme excessiu predomina en moltes cases, on s'ha "malcriat" a l'adult donant-li totes les facilitats econòmiques per a la compra d'aquests béns, sent esclau del deute econòmic adquirit (conscientment i inconscientment)... quina part de responsabilitat tenen els governs, les empreses per a reconduir un capitalisme menys salvatge?, és possible una nova economia on es recuperen valors ètics, solidaris respectuosos?, sense oblidar que el consumidor, és a dir nosaltres, som els primers que hem de canviar/reeducar la nostra manera de consumir i ser conscient de les nostres accions/responsabilitats amb la mare terra.
I sobretot, recuperar el sentit comú, que amb tanta manipulació informativa, i restriccions, ens estan privant de les nostres llibertats de decisió, "renunciar a la nostra llibertat és renunciar a la nostra qualitat d'homes, i amb això a tots els deures de la humanitat." Jean-Jacques Rousseau.
“No, jo dic no, diguem no, nosaltres no som d’eixe món…” cançó d’en Raimon.

Podeu veure aquest article en la següent adreça /opinion/gloria-isern/desconfinament-tornada-lanormalitat/20200619101714034637.html


© 2020 clicama

Diari digital de Mollet i el Baix Vallès

Amb la col·laboració 

Generalitat_dep_presidència_LOGO