Imprimir

41 anys de la Constitució

Josep Torrecillas | Tècnic en promoció econòmica. Aficionat a l'esport i la lectura

Josep Torrecillas | 12 de de desembre de 2019

Aquests dies s’ha commemorat els 41 anys de la Constitució espanyola i els 10 anys de la mort de Jordi Solé Tura un dels ponents de la Constitució.
El 15 de juny de 1977 s’havien fet les primeres eleccions democràtiques, malgrat això encara quedava molt a fer per enfortir la jove democràcia. Un dels aspectes importants era elaborar un nou text constitucional democràtic. En Jordi Solé Tura va ser un dels 7 ponents en representació del grup parlamentari PCE-PSUC.
El text va ser aprovat el 31 d’agost de 1978, els comunistes del PCE-PSUC van defensar el Sí a la Constitució, perquè aquesta es recollia les aspiracions dels treballadors i treballadores que durant 40 anys havien estat lluitant i acabava amb les lleis franquistes i obria una nova etapa en l’àmbit dels llibertats i els drets socials i amb un nou model territorial descentralitzat acabant amb el model ultracentralitzat de l’etapa anterior.
Quaranta-u any després encara hi ha insatisfaccions socials, ja que aquesta no s’ha aplicat a fons i convertir el seu articulat en una realitat de major benestar social. Sens dubte els governs han tingut una responsabilitat en aquest malestar social pel fet que han fet polítiques a l'esquena de la Constitució creant una societat amb més desigualtats. El PP des del govern ha anat recentralitzant el model de l’Estat de les Autonomies buidant a la pràctica una veritable autonomia política.
Per tant més enllà de reivindicar reformar la Constitució i adequar-la a la realitat actual, atès que no es donen les condicions per reformar-la o en paraules d’Enric Juliana “crec que la Constitució de 1978 serà en els pròxims anys un baluard democràtic enfront de les pulsions de caràcter autoritari que recorren Europa”, el que cal és exigir que es compleixin tots els seus punts sobretot el relacionat amb l’àmbit de llibertats i drets socials.
Si tot va bé podrem tenir aviat un govern d’esquerres que esperem que li doni una interpretació més oberta a la Constitució en la qual avancem en drets socials i llibertats i obri el camí per resoldre el problema polític de Catalunya.

Podeu veure aquest article en la següent adreça /opinion/josep-torrecillas/41-anys-de-la-constitucio/20191212114641033997.html


© 2020 clicama

Diari digital de Mollet i el Baix Vallès

Amb la col·laboració 

Generalitat_dep_presidència_LOGO