Imprimir

"12 mesos, 12 rondalles": els contes des d'un altre punt de vista

Redacció | 26 de de juliol de 2019

Sónia Fernández, directora en funcions Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa
Sónia Fernández, directora en funcions Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa

La Biblioteca Can Butjosa de Parets enceta un cicle de rondalles en favor de la literatura infantil tradicional

La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, de Parets del Vallès, iniciarà al mes de setembre un projecte anomenat "12 mesos 12 rondalles". Dedicaran un mes a una rondalla en concret (al setembre tocarà La Caputxeta Vermella). Com biblioteca especialitzada en literatura infantil i juvenil que són, s’han volgut posicionar a favor d'aquests contes tan qüestionats en els darrers temps. Els volen donar a conèixer, la versió autèntica, molt allunyada de les versions més conegudes i difondre aspectes desconeguts així com la visió que d'ells tenen des de l'antropologia, psicologia, filosofia, filologia, etc. I d'aquesta manera promoure el fet de poder parlar d'ells. Ja estan preparant material per a petits i grans, també faran activitats al voltant de cada conte com; Hores del Conte, tallers i xerrades i, una exposició d’il·lustracions per treballar l’expressió artística.

En els darrers anys han sorgit diferents tendències que parlen desfavorablement dels contes meravellosos i de fades, els contemplen amb desconfiança, com a elements no recomanables per a  l’educació dels infants. Fins i tot s’ha arribat a parlar de fer-los fora de les biblioteques, de les escoles, perquè es consideren sexistes, sense valors educatius i que deformen les mentalitats. La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, vol recuperar la rondalla tal com és,  acostar-la a les famílies i fomentar una actitud crítica des del seu coneixement.

Des de la Biblioteca Infantil i Juvenil, la directora en funcions, Sònia Fernández, apunta que elles defensen que “la literatura té dret a no servir per a res, no ha de tenir una finalitat didàctica. I sí que ha de ser una expressió de llibertat artística, d’idees, de nodrir l’imaginari i d’expressió del procés creatiu”.

’12 mesos, 12 rondalles’ començarà al mes de setembre amb La Caputxeta Vermella, octubre ‘la caseta de xocolata’, novembre ‘ ‘Barbablava’ i fins al mes d’agost del 2020, cada mes una rondalla.

‘Si vols un adult amb un pensament creatiu, de petit explica-li contes, si el vols més savi, explica-li més contes’ (Albert Einstein)

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/cultura/12-mesos-12-rondalles-valor-educatiu-dels-contes-tradicionals-biblioteca-infantil-i-juvenil-can-butjosa-parets-valles-li-dedicara-tot-any-rondalles/20190726110112033412.html


© 2021 clicama

Diari digital de Mollet i el Baix Vallès

Amb la col·laboració 

Generalitat_dep_presidència_LOGO