01.06.2020 |
clicama

Detingut un home que obligava el seu germà menor d'edat a fer-se passar per sordmut, demanar diners i robar

Va cometre furts a diverses poblaciones, entre elles Mollet

Moment de la detenció
Moment de la detenció
Detingut un home que obligava el seu germà menor d'edat a fer-se passar per sordmut, demanar diners i robar

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat d’investigació de la comissaria de Nou Barris van detenir, el dia 1 de març, un jove de 25 anys i un menor d’edat, nacionalitat romanesa i amb domicili a Barcelona com a presumptes autors de 22 delictes de furt i estafa. Els detinguts actuaven principalment als districtes barcelonins de Nou Barris i Horta-Guinardó i també a Cerdanyola del Vallès, a banda d’altres poblacions de l’entorn metropolità.

Un cop detinguts s’ha pogut conèixer que també serien els autors de 14 fets més a Mollet del Vallès, Mataró, Badalona i Sant Feliu de Guíxols. La investigació continua oberta a l’espera que se’ls pugui relacionar amb més fets.

El menor d’edat va passar a disposició de Fiscalia de Menors després de la detenció i es va determinar l’ingrés en un centre de protecció. L’altre germà, major  d’edat, va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició del jutjat.

La investigació es va iniciar a principis de desembre quan els agents van detectar la presència al districte de Nou Barris de Barcelona d’un noi jove que simulava pertànyer a una associació de sordmuts fictícia per a la qual demanava una ajuda econòmica i, després de distreure les víctimes, els furtava telèfons mòbils i carteres.

Durant les indagacions els agents van tenir coneixement que solia cometre els furts en establiments comercials, bars o restaurants. Per donar veracitat a la seva condició d’integrant de l’associació duia una carpeta amb un document fals per generar confiança a les víctimes.

Abans de dur a terme el robatori s’assegurava que la víctima tingués el telèfon mòbil o la cartera en un lloc visible al damunt del taulell de l’establiment o de la taula d’un bar. Aleshores s’hi apropava mentre feia senyals ostensibles per simular la seva condició de sordmut i generar l’empatia corresponent. Posava la carpeta amb el document a la part superior al damunt de l’objecte que volia sostreure de manera que el tapava. És en aquest moment que amb la mà que tenia sota la carpeta s’apoderava del telèfon o cartera, a banda d’obtenir el donatiu que demanava en alguns dels casos.

Els investigadors van tenir accés a una informació segons la qual una segona persona l’esperava a l’exterior del comerç. Els mossos van poder identificar el presumpte autor dels furts, un menor que residia al districte de Nou Barris i aleshores van centrar les indagacions en saber si actuava en solitari o ho feia acompanyat d’algú. Finalment, van constatar, tal com sospitaven, que anava sempre acompanyat d’un home de 25 anys quan cometia els furts.

La investigació va permetre establir que aquest home s’enduia cada dia el menor a diversos punts de Catalunya per a cometre els furts amb la mateixa metodologia. Cal destacar que utilitzaven fins a tres vehicles diferents per als desplaçaments.

Davant d’aquests fets els agents van establir un dispositiu que va permetre detenir el jove i l’home a Sant Adrià del Besòs mentre estaven recercant comerços on cometre nous robatoris.

En el moment de la detenció, el major d’edat es va identificar als agents amb una identitat falsa quan en realitat es tractava del germà gran del menor, al qual amb la seva identitat real li constaven dues ordres de detenció judicials precisament per delictes de furt.

El mateix dia els investigadors van fer l’entrada i escorcoll al domicili que els detinguts tenien al districte de Nou Barris de Barcelona. Els agents van localitzar 1.000 euros, sis telèfons mòbils i dues joies procedents dels robatoris, a banda de documentació que s’està estudiant i que podria ser falsificada. Tot el material intervingut estava en poder del germà major d’edat, fet que demostrava que el germà induïa al menor, que no estava escolaritzat, a cometre els delictes.

Detingut un home que obligava el seu germà menor d'edat a fer-se passar per sordmut, demanar diners i robar
comentaris