22.02.2020 |
clicama

La qualitat de l'aire millora a Mollet

L'any passat no es va superar el llindar del límit anual permès de NO2 per molt poc

El trànsit és el principal responsable de la contaminació de l'aire
El trànsit és el principal responsable de la contaminació de l'aire
La qualitat de l'aire millora a Mollet

En els darrers anys l'estació de control de la contaminació de Mollet excedia el valor límit anual permès de diòxid de nitrogen NO2 –situat en 40 µg/m3 (micrograms per metre cúbic). El 2017, la mitjana anual de NO2 va ser de 44, mentre que l'any anterior, el 2016, havia estat de 43. El 2018 la situació va millorar una mica i el terme mitjà anual es va situar en 40, just al límit. L'Estació de Mollet era una de les de la denominada Zona de Qualitat de l'Aire que habitualment se situaven per sobre del llindar pel que fa al diòxid de nitrogen. El 2018 les dues úniques estacions que han excedit el valor límit anual permès de NO2 en tota la conurbació de Barcelona han estat les de Barcelona Eixample i Barcelona Gràcia-Sant Gervasi.

Pel que fa als valors límit horaris d'NO2 –les mitjanes horàries no poden superar més de 18 vegades els 200 µg/m3–, durant el 2018 s'ha complert l'objectiu a tot el territori, inclòs Mollet del Vallès. A diferència d'anys anteriors, no s'ha registrat cap valor horari més enllà dels 200µg/m3, mentre que el 2017 ho va fer en vuit ocasions. Així doncs, no s'han donat les condicions per declarar episodi de contaminació per diòxid de nitrogen i dur a terme restriccions de trànsit.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius va celebrar fa uns dies a Brussel·les (Bèlgica) la tendència positiva respecte de les concentracions de diòxid de nitrogen observada en el darrer exercici a la conurbació de Barcelona.

L'any passat la Comissió Europea va decidir portar al Tribunal de Justícia de la UE sis estats membres per considerar que no havien presentat mesures creïbles, eficaces i oportunes per reduir la contaminació. Tanmateix, en referència als altres tres estats membres amb incompliment dels valors límit de diòxid de nitrogen –Txèquia, Eslovàquia i Espanya–, la Comissió va considerar que les mesures que s'estan adoptant aquí, o que estan previstes d'aplicar, d'acord amb la informació traslladada, eren les adequades, i va decidir no iniciar una demanda. D'aquesta manera, tot i que fins ara Europa ha valorat positivament les actuacions proposades, n'està fent un seguiment exhaustiu per comprovar-ne el compliment.

Comentarios