Jueves. 23.11.2017 |
El tiempo
Jueves. 23.11.2017
El tiempo
Diari digital de Mollet i el Baix Vallès
clicama

Mollet ret homenatge a Solé Tura amb una placa a la seva casa natal

En motiu de la III Trobada d'Amics i Amigues de l'il·lustre polític molletà que va celebrar-se el 23 de maig, dia del seu naixement.
Mollet ret homenatge a Solé Tura amb una placa a la seva casa natalLa III Trobada del Grup d’Amics i Amigues de Jordi Solé Tura d’enguany va ser dimecres 23 de maig, data de naixement de l’il·lustre molletà. En motiu d’aquesta trobada es va programar un recorregut pels espais de la ciutat de Solé Tura com la Casa de la Vila, la plaça Catalunya, la plaça Prat de la Riba, el Parc de Les Pruneres, l’antic forn de Ca la Vicenta i la casa natal de l’il·lustre molletà, al carrer Lluís Duran, 88. Precisament en aquesta casa, on també va néixer vuit anys abans el mestre Joan Abelló, es va descobrir la placa en honor del polític molletà a la façana.


La seva vídua, Teresa Eulàlia Calzada, va oferir unes paraules a la cinquantena d’assistents d’aquesta trobada. Calzada va fer referència al diari del seu marit. Un diari que va començar a escriure el 22 de maig de 1945, quan tenia 15 anys, i on explicava els seus pensaments. "Hi trobem frases on explica la seva timidesa i la falta d’expressió que, deia, feia semblar ‘tonto’ davant la resta de persones”. Solé Tura havia deixat l’escola als 12 anys però escrivia molt bé tant el castellà com el català. La seva vídua va destacar un escrit en favor de la sardana on explicava la seva participació com a cap de colla en un concurs. També va citar un reportatge sobre l’equip de futbol de Mollet titulat “Mollet 3 – Argentona 2” i que feia referència a l’ascens de l’equip molletà a la tercera divisió d’aleshores.

Per la seva part, l’alcalde Josep Monràs, va remarcar el fet que els dos primers il·lustres molletans, Solé Tura i Abelló, comparteixen casa natal i dedicar unes paraules que el mateix Abelló va escriure del seu veí i amic i que recordava quin paisatge tenia el carrer aleshores i les vivències compartides des de petits. 

Posteriorment, va haver-hi la participació d’amics i amigues i una visita guiada al Museu Abelló on van intervenir Anna Sallés, professora d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc Vallverdú, escriptor i sociolingüista, i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i Andreu Llargués, forner de Mollet del Vallès i president del Gremi de Flequers de la província de Barcelona.

Comentarios