05.04.2020 |
clicama

Mollet recorda el 80è aniversari del final de la Guerra Civil

Dos dies abans de l'entrada de les tropes franquistes, la ciutat va patir un bombardeig que va provocar 8 morts

Mollet recorda el 80è aniversari del final de la Guerra Civil

El 27 de gener de 1938, ara fa just 80 anys, la Guerra Civil va acabar a Mollet amb l'entrada de les tropes franquistes. Dos dies abans, el 25 de gener, la ciutat va ser castigada amb un bombardeig que va deixar un total de 8 morts. El passat divendres, en complir-se els 80 anys d'aquells tràgics fets, l'Ajuntament de Mollet va organitzar un acte al Museu Abelló per rendir homenatge a les víctimes. No només a les 8 del bombardeig de 25 de gener sinó també a les 16 de l'atac que la ciutat va patir el 8 de gener de 1938. En total, 24 veïns de Mollet van morir a la guerra víctimes de les bombes llençades pels avions italians al servei de Franco.


L'acte del Museu Abelló, presidit pel regidor d'Educació Raúl Broto, va ser molt emotiu per què al marge de comptar amb la presència del director del CEM, Jordi Bertran i la historiadora M. Àngels Suárez, que van posar els fets en el seu context, i eren presents persones com en Jaume Bosch o en Pere Lluís que van viure els fets en directe. Encara avui posa la pell de gallina sentir com va viure el qui aleshores era un nen l'efecte del bombardeig. La sala del Museu es va omplir per l’acte.


El 8 de gener de 1938 Mollet va ser la primera ciutat del Vallès Oriental en patir els bombardejos. Els avions italians – 3 avions Savoia- van llençar dues bombes que van caure als quatre cantons, l'encreuament del carrer Berenguer III i Jaume I, i al carrer Berenguer III. La ciutat no estava marcada com a objectiu militar i en aquell moment no disposava ni d'alertes ni de refugis. 16 persones van morir a l'atac.


El 25 de gener de 1939 la ciutat de Mollet va tornar a ser bombardejada. Aquest cop, l'atac també va ser protagonitzat per 5 avions italians i es van tirar una quantitat indeterminada de bombes de 60 quilos en una zona que arrancava a Berenguer III, davant de l'actual Museu, seguia cap a l'antic escorxador i els safaretjos i cap a la zona de camps que era aleshores la Riera Seca, fins a gairebé la Casilla, ocasionant 8 morts. Una dotzena de cases van resultar afectades per les bombes.victimes-bombardeig2


Els historiadors tenen fotografies aèries d'aquell bombardeig – presses des dels avions feixistes- i han trobat documentació on s'afirma que l'objectiu era la línia de tren – que estava protegida per foc antiaeri-, encara que les vies no van resultar tocades. La documentació militar italiana afirma que es van tirar 60 bombes encara que les que s'han pogut documentar són moltes menys.


Sembla que en el context de la guerra era habitual el bombardeig de les poblacions abans de l'entrada de les tropes franquistes i en aquest mateix marc també van rebre els dies finals de la guerra l'efecte del foc aeri poblacions properes com Granollers o la Garriga.


Al Parc de Can Mulà, cosa que es va recordar a l'acte, hi ha un monument que recorda, nom a nom, als 24 molletans que van morir a causa dels bombardejos al llarg de la Guerra Civil.

Comentarios