21.09.2020 |
clicama

L'ISPC de Mollet formarà aquest any 750 nous mossos i 250 nous bombers

L'augment d'alumnes pot impactar en sectors com el de l'habitatge de lloguer a Mollet

L'ISPC de Mollet formarà aquest any 750 nous mossos i 250 nous bombers

L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) de Mollet del Vallès tindrà molta activitat aquest 2019. Aquest dijous el Parlament ha donat llum verda a convalidar un decret llei que autoritza la creació de 750 places del cos de Mossos d'Esquadra i 250 places del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa vol contribuir a pal·liar el dèficit estructural en les plantilles dels dos cossos, segons va dir el conseller d'Interior, Miquel Buch, després d'anys en què aquestes no s'han incrementat.


Els cursos de policia de l'ISPC van de setembre a juny. Actualment, i fins al pròxim mes de juny de 2019, s'està realitzant un curs on es formen gairebé 900 policies, entre futurs Mossos d'Esquadra i policies locals. Concretament, aquest any passat van iniciar el curs 893 alumnes: 508 agents de Mossos d'Esquadra i 385 policies locals.


En seu parlamentària, el conseller ha assegurat que la convalidació d'aquest decret és una mostra molt clara de les prioritats del Departament d'Interior. En el cas del Cos dels Mossos d'Esquadra, ha manifestat que la darrera convocatòria per entrar al Cos dels Mossos d'Esquadra va ser de 500 nous agents i es va publicar el juny de 2017. "Des d'aquell juny de 2017 fins a l'anterior promoció de Mossos havien transcorregut 6 anys sense aprovar una convocatòria d'accés al Cos" ha dit.

En aquest context, el departament d'Interior incideix en la necessitat de procedir amb urgència a l'ampliació de la plantilla del cos de Mossos d'Esquadra, per tal de reforçar el cos fins a assolir el nombre d'efectius acordat per la Junta de Seguretat de Catalunya l'any 2006, que concloïa la necessitat que el cos tingués 18.267 agents. Fa set anys que no s'ha graduat cap nova promoció del cos a l'Escola de Policia de Catalunya. Aquesta convocatòria també permetrà estabilitzar l'ocupació temporal de places de l'escala de suport del cos policial.

En el cas de Bombers, el conseller ha destacat que "a excepció de la promoció de 150 bombers que actualment està prevista que facin l'avaluació psicològica i la que es va acabar ara farà un any i mig de 153 més, des del 2009 no hi ha cap promoció d'accés al Cos, d'aquí la necessitat imperiosa d'aquestes 250 places". Fa vuit anys que no s'ha realitzat cap convocatòria i mentre que l'any 2010 el cos comptava amb 2.610 agents, avui en té 2.356. Les places permetran cobrir les mancances estructurals que arrossega el cos, que estan recollides en el Pla estratègic 2017-2022 i que estan agreujades per l'envelliment del cos.

La convocatòria d'aquestes noves places, es realitza a causa de la possibilitat que estableix la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2018 d'acumular les taxes de reposició d'efectius corresponents a altres sectors o col·lectius a les taxes del cos de Mossos d'Esquadra i del cos de Bombers, com a sectors que s'han de cobrir amb caràcter prioritari d'acord amb la classificació que fa l'article 19, apartat sis, de l'esmentada llei.

Finalment, el conseller ha aprofitat per anunciar que es duran a terme convocatòries d'ascens per a comandaments de Mossos d'Esquadra i Bombers.

IMPACTE SOBRE L'HABITATGE A MOLLET

L'activitat de l'ISPC va ser motiu de debat en un recent ple municipal de Mollet, ja que es va advertir que aquest element té un cert impacte sobre l'habitatge. Concretament, en el marc d'una discussió sobre les mesures per facilitat l'accés a l'habitatge per a col·lectius com els joves, l'alcalde Josep Monràs va assenyalar que un dels factors que fan que a la ciutat s'encareixin els pisos de lloguer és precisament la presència de centenars d'alumnes de l'Escola de Policia i de Bombers que cerquen un lloc on viure, proper a l'Escola, en els mesos que dura la seva formació. La raó és que els nous alumnes lloguen els pisos per grups de 3 o 4 persones, el que els permet pagar quantitats superiors a les que pot assolir un comprador individual.
 

L'ISPC de Mollet formarà aquest any 750 nous mossos i 250 nous bombers
comentaris