09.08.2020 |
clicama

La revetlla de Sant Joan

La revetlla de Sant Joan

No es coneix el seu origen, però dimarts vinent a la nit se celebrarà una de les festes més emblemàtiques de Catalunya. Es tracta de la revetlla de Sant Joan. Se suposa que té un origen pagà, tot i que es desconeix el moment en què va arrelar a la tradició catalana. Els seus lligams amb la nostra terra, però, ja són indestructibles. Les fogueres, els focs d’artifici, l’arribada de la Flama del Canigó i les coques són elements indispensables per celebrar la revetlla.

 

 

 

 

 

El foc purificador


Des de ben antic, les civilitzacions del Mediterrani han celebrat el solstici d’estiu amb l’encesa de fogueres, una tradició que s’ha mantingut fins els nostres dies en la Nit de Sant Joan. Es diu que el foc pot foragitar les criatures malignes que només es poden passejar pel nostre món aquesta nit tan assenyalada. Amb el temps, els focs d’artifici també s’han fet imprescindibles. Al segle XVIII es van propugnar lleis per apaivagar la proliferació de petards entre el poble català, però va ser endebades. Els catalans celebren des de fa centenars d’anys la Nit de Sant Joan aixecant grans fogueres, ballant al seu voltant, i també llençant petards.

 


A Mollet aquest pròxim dimarts, 23 de juny, a les 22 hores, s’encendrà la foguera de Sant Joan al Parc de Ca l’Estrada. Tot seguit es durà a terme un sopar popular, on tothom hi està convidat. Qui vulgui afegir-s’hi, pot portar el seu sopar, taula i cadires, i sumar-se a la festa.

 

 

L’arribada de la Flama del Canigó


L’any 1955 l’excursionista nordcatalà Francesc Pujades va tenir la pensada d’encendre un Foc de Sant Joan al cim del Canigó, i portar aquesta flama a la resta de poblacions dels Països Catalans. Des de l’any 1966 s’ha convertit en tradició que diverses entitats encenguin un foc al Canigó la matinada del dia 23 i, des d’allà, es reparteixi aquesta flama a la resta de localitats catalanes.

 


A Mollet, la Flama del Canigó arribarà de mans del Club Muntanyenc Mollet a les 20.15 hores, a la plaça Catalunya. Els Castellers realitzaran un pilar de benvinguda a la Flama, i Marina Duñach llegirà el manifest. Des d’allà, la flama viatjarà a la resta de viles veïnes.

 

 

La coca de Sant Joan


Què seria de la revetlla de Sant Joan si no s’acompanyés d’un bon tros de coca i d’una copa de cava? La coca de Sant Joan ha anat evolucionant amb els anys, i cada vegada hi ha més varietats, al gust de cadascú. A Mollet són moltes les pastisseries i forns de pa que ja es preparen per confeccionar les coques per a la revetlla.

 


Per a Gemma Díaz, del Forn de pa-Cafeteria Coral, cadascú té la seva pròpia coca: “Cada persona té els seus gustos i, per tant, en farem de tot tipus, però sens dubte la que té més demanda és la coca de llardons, que és la reina de Sant Joan”. La seva varietat inclou les coques de brioix, pinyons, fruites i un llarg etcètera de coques d’elaboració pròpia.

 

 

Al Forn de pa-Pastisseria Gabà s’hi adreça molta gent per comprar les seves coques farcides de nata. Segons Pere Gallardo, “la coca farcida de nata és la que més es ven, la nata la fem nosaltres mateixos, i a la gent li agrada”. “La gent s’ha cansat de les grans superfícies i busca la qualitat”, afirma en Pere. També tindran coques més tradicionals, com la de llardons o fruita.

 

 

Per a Irene Roche, d’Orriols, serà la primera revetlla de Sant Joan amb un establiment a Mollet, i destaca l’artesania en les seves coques: “No tenen cap tipus d’additiu, i es fan tal com es feien abans, de manera artesanal”. El seu obrador està a la vista dels clients, per tant la gent pot veure com produeixen les coques, i també tots els seus articles de brioixeria.

 

 

L’Anna González, de la Pastisseria Lorena, ha vist com en els darrers anys la innovació ha guanyat espai en el món de les coques. “Les que més es venen són les de llardons, crema o fruita, les més tradicionals, però últimament ens demanen molt les de full farcides de xocolata”, explica l’Anna. L’altra que agrada molt és la de cabell d’àngel, una altra de les seves especialitats.

 

 

En José Luís Martínez, del Forn José Luís, recomana als seus clients la coca de brioix farcida de nata, crema o trufa, amb fruita per sobre: “Obro la coca pel mig i hi poso l’ingredient que prefereixis, o te’ls combino, segons el que prefereixis”. La seva varietat inclou moltes més, com ara de full amb crema, cabell d’àngel, xocolata, llardons o de brioix amb crema per sobre. 

 

 

La revetlla de Sant Joan
comentaris