01.06.2020 |
clicama

El juliol de 2005 Mollet va fer història en ser escenari del primer casament entre dues dones a Espanya

Aquests dies l'esdeveniment s'ha recordat  en fer 15 anys de l'aprovació de Llei entre persones del mateix sexe
El juliol de 2005 Mollet va fer història en ser escenari del primer casament entre dues dones a Espanya

El 22 de juliol de 2005 la ciutat de Mollet feia història amb un feliç esdeveniment. Aquests dies molts mitjans han recordat que ara fa 14 anys els Jutjats de Mollet van acollir el primer casament entre dues dones fet a Espanya a l’empara de l'aleshores nova llei sobre el matrimoni entre persones del mateix sexe. La llei es va aprovar el 30 de juny de 2004 – ara ha fet 15 anys- però no va entrar en vigor fins al 5 de juliol de 2005.

De fet el de Mollet es tractava del segon casament d’aquest tipus fet a tota Espanya – el primer havia estat entre dos homes- el que va provocar una inusual presència de mitjans de comunicació als Jutjats de la ciutat. Hi havia més d’un centenar de periodistes de premsa, ràdio i televisió. La notícia es va donar en l'àmbit nacional i internacional.

La parella que va fer història – que en el seu moment van voler mantenir les seves identitats en secret- eren la Tani i la Verònica, les dues veïnes de Mollet, la primera de nacionalitat espanyola i la segona d’argentina.

Tani i Verónica volien un casament íntim, però la singularitat de la seva unió va fer impossible eludir a la premsa. Encara que no ho desitgessin, el seu expedient, el 217/05, estava destinat a fer història.
Segons explica la crònica que va publicar el seu dia el Mollet a mà les dues portaven ram de núvia i vestien amb vestit jaqueta. Una de blanc i l’altre de negre. En el moment del casament feia quatre mesos que vivien a Mollet encara que feia temps que estaven juntes. El de casar-se era un pas que tenien "claríssim", explicava abans de la cerimònia la mare de Tani, Esperança. Al nerviosisme normal que comporta el ritual de tot enllaç, les dues dones van afegir un cert temor davant de tanta expectació mediàtica. La cerimònia, prevista per a les 11 del matí, va començar amb tres quarts d'hora de retard. Una ovació va rebre a les contraents. Un dels seus familiars va llegir un poema i la cerimònia van anar ràpida. El jutge degà de Mollet en aquells moments, Jorge Vergara va concloure el ritual substituint el tradicional "us declaro marit i dona" per un més adient "us declaro unides en matrimoni". Les dues contraents van acabar la cerimònia amb el tradicional petó.

El jutge degà de Mollet només va permetre prendre imatges de la cerimònia al final i amb les núvies d’esquena amb la finalitat de respectar el seu desig d’anonimat.

El juliol de 2005 Mollet va fer història en ser escenari del primer casament entre dues dones a Espanya
comentaris