26.02.2020 |
clicama

Consells per passar millor aquesta onada de calor

Nens a la font del parc de les Pruneres. Foto: Maite Díaz
Nens a la font del parc de les Pruneres. Foto: Maite Díaz
Consells per passar millor aquesta onada de calor

El Departament de Salut vol sensibilitzar més encara a la població de la importància de prevenir i minimitzar els efectes que tenen, sobre la salut de les persones, les onades de calor. Aquesta situació meteorològica com la que estem patint aquests dies és una realitat climàtica de l’estiu que ja es podria considerar tant preocupant com la de la grip a l’hivern, raó per la qual, el Govern vol fer enguany especial incidència en conscienciar la ciutadania de la importància de seguir uns consells elementals. Per això, avui ha presentat la campanya ‘Un estiu sense UFFF’, que estarà activa tot l’estiu i que inclou recomanacions a tenir en compte davant aquest fenomen climàtic de risc, especialment entre la població més sensible i fràgil.

Les recomanacions per un episodi de onada de calor són beure molta aigua, protegir-se del sol amb crema solar, evitar les altes temperatures, ventilar i refrescar les llars i supervisar els infants a l’aigua. Els consells de la campanya i els seus diferents materials audiovisuals es difondran a través dels canals de comunicació dels sistema sanitari públic català, per xarxes socials i pels mitjans de comunicació.

Els consells de la Generalitat són els mateixos que aquests dies difonen Protecció Civil i Ajuntaments com el de Mollet. Ahir mateix l’Ajuntament de Mollet, al marge de anunciar l’habilitació d’espais frescos per que persones vulnerables puguin passar les hores centrals del dia i ampliar l’horari de les fonts públiques – molt benvingudes per molts nens de la ciutat que les utilitzen per refrescar-se- també va recordar els principals consells:

  •          Beure molta aigua, sobretot gent gran i infants
  •          Fer menjars lleugers
  •          Evitar fer exercici intens
  •          Portar gorra i roba lleugera de color clar
  •          De dia, tancar les persianes on toca el sol
  •          Al vespre, obrir les finestres per refrescar

 

Aquests missatges van en la línia del que recomana el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut. Aquest pla, operatiu fins el 30 de setembre, vol predir amb la màxima antelació les possibles situacions meteorològiques de risc, així com coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una onada de calor. Està coordinat per l’ASPCAT i el Servei Català de la Salut (CatSalut), amb la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Servei Meteorològic de Catalunya, entre d’altres.

Salut recorda que l'excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures molt altes es prolonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor.    Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata. Els infants, però també la gent gran o les persones que pateixen malalties cròniques, estan especialment exposats a patir les conseqüències d’una calor excessiva, com ara un cop de calor o deshidratació.

De fet, durant l’estiu de 2018 es van produir 2 onades i, si es comparen els dies d’onada de calor de 2018 amb els dies d’onada de 2017, es detecten diferències significatives respecte la mortalitat. Durant l’estiu passat la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (APSCAT) va notificar 65 casos de cop de calor, dels quals 28 van morir, la xifra més elevada registrada per l’agència des del 2004. De les 28 persones que van morir, la majoria ja tenien una patologia de base o estaven a l’aire lliure (treballant o fent esport).

Durant la roda de premsa de presentació de la campanya, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha alertat que “l’única eina que tenim a l’estiu és la prevenció ja que no hi ha cap vacuna contra els cops de calor”. En aquest sentit, ha fet una crida als responsables dels empleats que treballen a l’aire lliure en les hores de més calor o en ambients especialment càlids perquè actuïn “amb responsabilitat” i ho tinguin en compte per tal de no exposar els seus treballadors a una calor excessiva que els podria acabar comportant una deshidratació o un cop de calor. Guix ha recordat també que treballen conjuntament amb el Departament de Treball.

Comentarios