10.08.2020 |
clicama

El Centre de menors Els Til·lers augmenta en 8 places la seva Unitat Terapèutica

Justícia i Salut incrementen l’equip de professionals en 14 persones
Un menor al centre Els Til·lers
Un menor al centre Els Til·lers
El Centre de menors Els Til·lers augmenta en 8 places la seva Unitat Terapèutica

El departaments de Justícia i Salut han anunciat la ampliació de les places de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet del Vallès, l’equipament on ingressen els menors que han comès un delicte, privats de llibertat per ordre judicial, i amb problemes de salut mental i toxicodependències. El Govern n’ha pràcticament doblat la capacitat, que passa de 12 a 20 persones. Les 8 noves places corresponen a una nova Unitat de convivència educativa annexa, destinada a facilitar la rehabilitació i reinserció a la comunitat dels joves. Aquesta unitat està dissenyada específicament per crear un ambient agradable i càlid, reduir l’estrès, l’agressivitat i l’agitació dels joves atesos, mitjançant els sentits i l’experimentació d’estímuls visuals, auditius, olfactius i tàctils agradables i relaxants.

Junt amb l’increment de places, l’equipament incorpora 14 nous professionals a l’equip dels 26 psicòlegs, psiquiatres, treballadors i educadors socials, monitors, infermers, mestres, auxiliars administratius i d’infermeria, cuiners i administratius que ja formaven part de l’equipament. L’ampliació ha suposat una inversió inicial de mig milió d’euros per adequar l’espai i un cost afegit de 1,7 ME cada any per al seu finançament.

L’ampliació, expliquen des del departament, vol millorar l’atenció, el tractament i la cura dels joves interns en centres de justícia juvenil que presenten greus problemes de salut mental i addició a les drogues. Els professionals de la Unitat terapèutica també atenen i visiten els joves interns en altres centres de justícia juvenil que ho requereixen. Els joves també estan atesos pels centres de Salut Mental Infanto Juvenil (CESMIJ) de la xarxa pública de Salut.

El perfil del jove que ingressa a la Unitat terapèutica és el d’un noi (96% dels casos), de nacionalitat espanyola (70%), d’entre 16 i 17 anys (74%), amb un nivell socioeconòmic mitjà (65,5%) i amb estudis de secundària (71%). Els joves interns han comès delictes contra les persones (44%), com maltractaments en l’àmbit familiar, lesions, homicidis i abusos sexuals; robatoris amb violència (23%); i robatoris sense violència (26%). La mitjana de l’internament és de 184 dies.

La majoria dels joves que ingressen als centres educatius també són víctimes. Han patit maltractament físic (18%), abusos sexuals (5%), i han presenciat violència en l’àmbit familiar (52%). Més de la meitat dels interns són toxicodependents (53%), majoritàriament, addictes al cànnabis.

Pel que fa a les patologies psiquiàtriques, hi destaca el TDAH, els trastorns psicòtics com l’esquizofrènia i els trastorns delirants, els trastorns de la conducta, i els trastorns afectius com la depressió i la bipolaritat.

Un de cada dos menors que passen per la Unitat terapèutica es reinsereix, segons les dades de Reincidència dels menors internats en la Unitat terapèutica del CE Els Til·lers, publicada el 2018 pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, un 20% per sota de la taxa general de reinserció en la justícia juvenil (70%).

El Centre de menors Els Til·lers augmenta en 8 places la seva Unitat Terapèutica
comentaris