24.04.2019 |
clicama

Dos alumnes de Mollet guanyen un premi de la UPC per un treball sobre el control d’una cadira de rodes pel parpelleig

Dos alumnes de Mollet guanyen un premi de la UPC per un treball sobre el control d’una cadira de rodes pel parpelleig

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha premiat amb el 19è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia el treball de batxillerat “Control d'una cadira de rodes per mitjà del parpelleig”, dels estudiants Clàudia Platel i Lihao Guo, de l'Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallès, i tutoritzat pel professor del mateix centre Xavier Valldeoriola.

En aquest treball dels alumnes de l’Escola de Mollet s'ha dissenyat un sistema innovador que ofereix llibertat i autonomia a les persones que pateixen mobilitat reduïda a través de la tecnologia Brain-Computer Interfaces (BCI). Aquesta tecnologia utilitza senyals de electroencefalograma per monitoritzar l'activitat cerebral i convertir-la en instruccions que permeten el control del moviment de la cadira.

Els alumnes de l’Escola Sant Gervasi han adaptat aquesta tecnologia a una cadira de rodes comercial, de manera que el prototip resultant no depèn del control muscular directe sinó de les capacitats cognitives de l'usuari i, concretament, del parpelleig, que es detecta per mitjà d'un casc equipat amb un elèctrode. D'altra banda, també han dissenyat una aplicació mòbil que mostra en pantalla les variables que recull el sensor i que serveix a l'usuari de suport visual per al control de les direccions de la cadira.

El treball de Claudia Platel i Liha Guo també ha estat el guanyador de la categoria 'Ciència en Acció' i participarà, així, en la competició internacional que té aquest mateix nom i que se celebrarà a Viladecans el proper mes d'octubre. El coautor del projecte, Lihao Guo, començarà el proper curs els estudis del grau en Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials a l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC.

Comentarios