24.04.2019 |
clicama

El vistiplau per enderrocar la part del Tabaran que amenaça ruïna desperta crítiques en les forces d'esquerra de Mollet

 

El vistiplau per enderrocar la part del Tabaran que amenaça ruïna desperta crítiques en les forces d'esquerra de Mollet

El passat 25 de juny la Junta de Govern local de Mollet va donar el vistiplau per a l'enderrocament de la part de l'edifici històric del Tabaran que és propietat de l'empresa pública Mollet Impulsa SL. Aquest tros del Tabaran, el que dóna íntegrament a l'avinguda Llibertat, és just l'edifici que va ser l'antic teatre del Tabaran. La notícia ha despertat les crítiques de grups com Ara Mollet ERC MES, Canviem Mollet o la CUP, mentre que des del Govern s'ha destacat la voluntat de mantenir la façana històrica de la part protegida d'aquest emblemàtic espai.
La tinent d'alcalde de Mollet, Mireia Dionisio, deia el divendres passat a l'espai Fil directe de Ràdio Mollet que la decisió de la Junta de Govern és fruit d'un estudi tècnic de valoració que certifica la ruïna de l'edifici i que l'enderrocament únicament afectarà la part no protegida de l'edifici del Tabaran.

També va indicar que la voluntat del Govern local és preservar l'edifici històric i els seus usos "Quan es desenvolupi el sector, les normes urbanístiques de l'Ajuntament de Mollet obliguen a mantenir la façana històrica, l'espai verd de l'antiga pista Trèvol i l'equipament cultural "El Tabaran", va declarar.

El Grup d'Ara Mollet ERC MES considera que el fet que ara l'edifici certifiqui ruïna i per tant s'hagi d'enderrocar és fruit de "la deixadesa política de molts anys"
Creuen que amb aquest enderrocament Mollet perdrà un espai "amb un valor patrimonial important i amb un valor sentimental encara més important" i pensen que el Tabaran podria d'haver estat tractat "de manera diferent" i que el referent cultural que va ser hauria d'haver perviscut. "És per això que des d'Ara Mollet treballarem per tal que un dia el que va ser el Tabaran sigui conegut per les noves generacions, així com que l'espai futur esdevingui un referent cultural per a la ciutadania de Mollet", afirmen.
Canviem Mollet també considera el cas com fruit de la "deixadesa" municipal i afirma que l'enfonsament parcial que es va produir el passat mes de febrer era "la crònica d'un problema anunciat".
El passat mes de febrer la situació de l'edifici del Tabaran va ser notícia en produir-se l'enfonsament d'un sostre d'un local comercial el que va obligar, per motius de seguretat, a desallotjar tot l'edifici a més a més de restringir el pas de vianants per la vorera mentre no es va considerar que l'edifici era segur.

Finalment, Marc Compte, membre de la CUP Mollet, ha alertat que "la iniciativa d'autoritzar l'enderroc és un error irreversible que cal aturar per la pèrdua que suposaria per la ciutat". Un autèntic atemptat contra el nostre patrimoni i a la nostra memòria història".
Compte ha rebutjat "la política de fets consumats del Govern municipal" i ha qualificat "d'incomprensible" que el Tabaran "no gaudeixi d'un grau més alt de protecció o que el govern municipal hagi complert la seva obligació de mantenir l'edifici en les millors condicions possibles".
La CUP Mollet, una entitat molt vinculada a l'edifici, ja que fins fa poc hi tenia el seu local, ha endegat aquesta setmana una campanya d'urgència per a reclamar la paralització de l'enderrocament, la millora de la seva protecció i l'obertura d'un debat públic i participatiu sobre el futur del Tabaran. La campanya comptarà amb accions informatives, de mobilització i amb una recollida de signatures de suport a salvar aquest emblemàtic espai molletà.

UN ESPAI EMBLEMÀTIC


L'edifici del Tabaran, construit el 1919 per la Teneria, va servir d'economat per als seus treballadors, així com a lloc d'esbarjo, amb biblioteca, on s'hi trobaven joves i gent gran, s'hi feia teatre i ball. A més, el Tabaran va servir de lloc de reunió dels republicans d'esquerres als anys 20 i 30.
Actualment l'edifici del Tabaran, que té diferents propietaris, està pendent de desenvolupament urbanístic. Per què es produeixi el desenvolupament es necessita que més del 50% dels propietaris prenguin la iniciativa per activar la transformació de l'espai.
Les normes urbanístiques vigents preveuen en qualsevol cas el manteniment de la façana històrica de l'edifici; la creació de l'espai verd de l'antiga pista Trèvol i la generació d'un nou equipament cultural El Tabaran, que haurà de tenir com a mínim uns 1.200m2 aproximadament.


Comentarios