15.07.2020 |
clicama

Tensió al ple municipal de Mollet per un canvi de criteri en les mocions

El Govern ha decidit aplicar una recent sentència del Tribunal Suprem que diu que els plens només poden votar propostes de competència municipal
Tensió al ple municipal de Mollet per un canvi de criteri en les mocions

El primer ple del mandat realitzat a Mollet aquest dilluns va estar caracteritzat per la tensió provocada per canvi de criteris a l'hora de presentar propostes per part dels grups municipals i també d’organitzacions socials. Aquest canvi de criteris del Govern local, que es va traduir en efectes pràctics en què el grup d’Ara Mollet ERC MES no poguessin portar al plenari dues mocions: una sobre Open Arms i una altra contra la repressió a l’independentisme i que tampoc poguessin intervenir per fer escoltar les seves iniciatives la Plataforma en defensa de la Sanitat pública del Baix Vallès, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i els veïns de Santa Rosa i que també algunes de les mocions presentades per diversos grups no es poguessin votar en convertir-se en precs, va provocar indignació en grups municipals com Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú i també en les entitats afectades.


A les set de la tarda, la sala de plens ja era plena de gent que volia seguir la discussió convocada majoritàriament pels partits i entitats més afectats per la mesura. A més a més, davant de la situació, la policia local va reforçar la vigilància de la sala de plens per evitar problemes i va adoptar mesures extraordinàries com revisar les bosses de la gent que accedia a la sala de plens per evitar l’entrada de material susceptible de ser emprat en cas d’incidents. Sí que van permetre les pancartes que moltes persones del públic portaven escrites en fulls o cartolines on hi havia missatges diversos que anaven des de “No a la Llei Aragonès” fins a “Fora les forces d’ocupació”.


El que era un ple fora del que és habitual va quedar evidenciat en què l’alcalde, Josep Monràs, va voler explicar que el canvi de criteris a l’hora de presentar propostes es deu a una recent sentència del Tribunal Suprem, referent a Caldes de Montbui, en la que aquest diu que els municipis no poden debatre i votar temes que no són de la seva competència. La sentència crea jurisprudència i així ho manifesten els informes de secretaria que acompanyen les mocions rebutjades. Monràs va explicar que l’obligació de l’alcalde era ajustar-se a la legalitat, però va anunciar que pròximament hi haurà una junta de portaveus “per fer tots els aclariments que calguin”.


Els grups d’Ara Mollet ERC MES, igual que ja van fer al matí en una roda de premsa, van denunciar que “els criteris no estan clars, són molt subjectius” i que això el que feia era “limitar els nostres drets de participació i representació”. També van denunciar que el col·loca en una situació “d’indefensió” davant d’una possible arbitrarietat del govern. Els grups municipals critiquen a més a més que Mollet sigui la primera població que apliqui els nous criteris sorgits de la sentència de Caldes i que això fa que la mateixa moció relativa a Open Arms que no va poder ser debatuda a Mollet sí que ho fos a la Diputació de Barcelona.


Tot i que no van intervenir les entitats que havien presentat propostes per ser debatudes com a mocions, al llarg del ple aquestes van ser llegides per representants dels grups municipals.

Tensió al ple municipal de Mollet per un canvi de criteri en les mocions
comentaris