22.09.2020 |
clicama

Setze entitats inicien la mobilització contra la pujada de l’aigua i els residus a Mollet

Han presentat una queixa al Síndic de Greuges on li demanen que l’Ajuntament retorni els diners als ciutadans
Setze entitats inicien la mobilització contra la pujada de l’aigua i els residus a Mollet

Un total de setze entitats - tretze de Mollet i tres d’àmbit de tota Catalunya- van presentar divendres una queixa al Síndic de Greuges per la pujada de l’aigua i dels residus a Mollet que consideren desproporcionada. Les entitats també han anunciat que inicien un període d’informació a l’opinió pública i de mobilització fins que es reverteixin les pujades. Per ara no han concretat encara quines seran aquestes accions.


Les entitats han sol·licitat al Síndic de Greuges que vetlli per la protecció de la ciutadania de Mollet i li demanen que intercedeixi davant l’Ajuntament perquè es retorni l’import corresponent a la darrera pujada que xifren en un 13,4 %.


També li demanen que insti a l’Ajuntament de Mollet a què faci una auditoria de la gestió del subministrament d’aigua i gestió dels residus i que demani que a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica, sigui per la pandèmia COVID-19 o per motius previs a la crisi sanitària, no se’ls cobri aquesta factura ni se’ls acumuli un endeutament. També sol·liciten que els rebuts d’aigua i de residus siguin gestionats de forma separada i que no sigui SOREA - empresa de la multinacional Agbar- qui en faci la gestió. Finalment, volen que el Síndic Insti a l’Ajuntament de Mollet a reduir la producció de residus totals i augmentar el tant per cent de recollida selectiva.

Les entitats que han signat la petició, i participaran en la mobilització, són la PAH Mollet, Ecologistes en Acció, Plataforma per a la Defensa de la Sanitat del Baix Vallès, Mollet Pedala, Mollet pel Futur, Taula de l'Aigua de Mollet, Tabaran, Aliança contra la Pobresa Energètica de Catalunya, Aigua és Vida, Mollet Volem Acollir, ANC Mollet, Federació d'Associacions Veïnals de Mollet del Vallès, Associació Veïnal de Santa Rosa, Associació Veïnal de la Zona Centre i Mollet Feminista.


Les entitats han anunciat la presentació d’aquesta petició al Síndic de Greuges de Catalunya en una roda de premsa celebrada aquest dimecres al migdia davant de l’Ajuntament de Mollet. Els concentrats, representants de les entitats, portaven pancartes on reclamen, entre altres coses, la baixada dels preus de l’aigua i de la recollida de residus.


També s’ha fet lectura d’un manifest on es denuncia la “situació de desprotecció de la ciutadania de Mollet del Vallès enfront una pujada desmesurada del 13,4 % del rebut de l’aigua i els residus en plena pandèmia de la Covid-19”. Aquest increment, acusen les entitats, “és per decisions preses pel ple de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, en què també es troben implicats el Consorci de Residus del Vallès Oriental, i les empreses privades que gestionen aquests dos serveis públics: SOREAURBASER i CESPA”.


En el manifest es recorda que els efectes d’aquesta pujada “s’agreuja perquè el rebut ha estat tramès a les famílies i als comerços a finals d’abril / principis de maig, període en què a causa de la crisi sanitària moltes famílies estaven afectades per ERTOs, acomiadaments, incertesa de retorn als llocs de treball i els comerços estaven en la seva majoria tancats, sense cap ingrés i sense produir cap residu”.


No és aquesta la primera acció contra la pujada de les taxes municipals. Recentment la PAH de Mollet i una veïna a títol personal van obrir dues recollides de signatures a change.org en contra de la pujada que van sumar més de 1000 signatures en tres setmanes.

Setze entitats inicien la mobilització contra la pujada de l’aigua i els residus a Mollet
comentaris