Jueves. 14.12.2017 |
El tiempo
Jueves. 14.12.2017
El tiempo
Diari digital de Mollet i el Baix Vallès
clicama

El Ple de Mollet acorda donar suport al Referèndum

Va rebre el suport de Canviem Mollet, Ara Mollet-ERC MES i el PDECat mentre PSC, C's i PP s'hi van mostrar en contra

Un públic majoritàriament sobiranista va omplir la sala
Un públic majoritàriament sobiranista va omplir la sala
El Ple de Mollet acorda donar suport al Referèndum

El Ple de Mollet va aprovar aquest dijous una moció que demanava la implicació de l'Ajuntament de la ciutat amb el Referèndum que el Govern de la Generalitat ha anunciat que convocarà el pròxim 1 d'octubre. La moció, presentada pels grups municipals d'Ara Mollet - ERC - MES i el PDECat va prosperar amb els set vots d'aquests grups i els set de Canviem Mollet. Els 11 regidors PSC, C's i PP van votar en contra.


En la moció es demana que l'Ajuntament posi a "disposició d'aquest referèndum els espais i mitjans tècnics, informatius i humans necessaris per al seu bon funcionament". Bàsicament, segon va aclarir el portaveu d'Ara Mollet-ERC MES, Oriol López, les escoles de primària perquè els veïns de Mollet "puguin votar com sempre". López va oferir la possibilitat que l'1 d'octubre els "cedissin la competència" i fossin els regidors de l'oposició els encarregats d'obrir aquests equipaments locals si el Govern tenia por a anar contra la Llei. També va demanar que si l'Ajuntament rebia "cartes amenaçadores" com les que està enviant l'Administració Central, aquestes no es registressin.


La portaveu del PP, Susana Calvo, que al llarg de la mateixa sessió plenària va veure que es rebutjava una moció de "rebuig al referèndum il·legal de l'1 d'octubre", va ser contundent en el seu No a la moció dels sobiranistes. Francisco Muñoz, el portaveu de Ciutadans, va optar pel que va qualificar de "silenci per indiferència" davant aquesta. La tinent d'alcalde del PSC, Mireia Dionisio, es va mostrar indignada amb López per proposar al Govern local "que faci una cosa que no és legal com és no registrar els escrits que entren a l'Ajuntament". Dionisio va justificar el vot negatiu del seu grup d'acord amb un informe de Secretaria que els indica que el Referèndum anunciat per octubre, en cas de convocar-se finalment, "seria il·legal". També va assenyalar que mai obligarien als funcionaris a participar en un "referèndum il·legal".


Xavier Buzón, de Canviem Mollet va dir sentir-se "còmode" amb la moció aprovada tot i que anteriorment, en rebutjar la primera moció del PP, Buzón, va matisar que "no és el referèndum ideal que volem", però va justificar el seu suport "per què al nostre grup són partidaris de votar-ho tot".
El regidor del PDECat, Joan Daví, va mostrar-se molest que la regidora del PP digués que el "referèndum és il·legal". "El referèndum no està ni convocat i per tant no es pot dir que sigui il·legal", li va etzibar.


La moció del PP contra el referèndum i la moció favorable presentada per Ara Mollet-ERC MES i el PDECat van propiciar que aquest dijous la sala de plens s'omplís de gom a gom. Més de mig centenar de persones es varen concentrar abans del ple davant de la casa de la Vila amb pancartes i cartes de suport al referèndum i posteriorment els van exhibir a l'interior de la Casa de la Vila. Al llarg de les intervencions de la primera moció, quan la regidora del PP va defensar la seva postura contrària, el públic present va interrompre la sessió amb sonors crits de "volem votar". L'alcalde, Josep Monràs, va demanar respecte pels regidors una primera vegada, i posteriorment, després que el públic fes cas omís de la seva petició, va amenaçar en suspendre el ple si seguien els crits. La sessió va continuar a partir d'aquell moment sense més incidències.


En la segona moció, Oriol López, portaveu d'Ara Mollet, va dir que aquesta "només demana estar al costat de la democràcia. I ara aquest govern només té un camí: complir el que diu aquest Ple. Cedir els locals per poder votar amb normalitat. Altrament, un alcalde escollit per aquest ple no tindrà la legitimitat de seguir. No podrà ser i haurem de ser conscients de la gravetat del moment".

Comentarios