26.09.2020 |
clicama

Mollet per sota dels mínims de la recollida selectiva que fixa la Generalitat i la Unió Europea

Mollet per sota dels mínims de la recollida selectiva que fixa la Generalitat i la Unió Europea

La Unió Europea i la Generalitat de Catalunya han establert per aquest 2020 uns objectius mínims de recollida selectiva del 50% del total dels residus generats. A Mollet, l’any 2019 la xifra estava al voltant del 38%. Sembla doncs difícil que aquest any s’assoleixin els objectius marcats per la Generalitat i la Unió Europea. Especialment perquè la xifra ha crescut molt lentament en els darrers anys. El 2012 aquesta era del 35% segons informava el mateix ajuntament de la ciutat.


Els actuals nivells de recollida selectiva preocupen a la ciutat i la setmana passada aquesta era una de les queixes que setze entitats de la ciutat feien arribar al Síndic de Greuges de Catalunya al costat de l’encariment de la factura de la taxa de Residus.


Aquestes entitats valoren “molt negativament” que només un 37,7 % dels residus produïts a Mollet es recullin de forma selectiva i per tant es puguin reciclar, “quan la UE ja obliga que per aquest 2020 la recollida sigui si més no d’un 50 %”.


Les entitats demanaven al Síndic que instés a l’Ajuntament de Mollet “a reduir la producció de residus totals i augmentar el tant per cent de recollida selectiva a, si més no, els mínims fixats per la Unió Europea”.
El grup municipal de Mollet en Comú també ha mostrat la seva preocupació pels nivells actuals de recollida selectiva a la ciutat i ha anunciat la presentació d’una moció per ser discutida en el ple ordinari que s’ha de fer el pròxim 29 de juny. Els comuns demanen que, de forma similar com es va fer en el seu dia amb l’aigua, es posi en marxa una comissió municipal per analitzar i debatre sobre el model de recollida i gestió de residus a la ciutat i com avançar en la reducció del rebuig. Els comuns volen que aquesta entitat estigui integrada a més de per als diferents grups municipals per entitats i moviments entorn d'aquest àmbit, així com "d’altres associacions o persones coneixedores de la matèria".


Pensen que la creació d’aquesta comissió podria ser molt positiva, especialment en aquest moment de debat ciutadà sobre el rebut de les escombraries i en el marc actual d’emergència climàtica i del compromís municipal de lluitar contra el mateix. També es recorda que en el darrer ple de febrer, l’Ajuntament amb el suport de tots els grups municipals, va aprovar sol·licitar un fons d’ajut econòmic a Europa per poder invertir en matèria de recollida selectiva de residus municipals.

Mollet per sota dels mínims de la recollida selectiva que fixa la Generalitat i la Unió Europea
comentaris