01.06.2020 |
clicama

Mollet pel futur organitza una jornada per rescatar la fauna del Besòs afectada per la contaminació

Mollet pel futur organitza una jornada per rescatar la fauna del Besòs afectada per la contaminació

Un grup de persones convocades per l’entitat Mollet pel Futur es van donar cita el dissabte a la llera del riu Besòs per contribuir a pal·liar les conseqüències sobre aquest espai de l’incendi i posterior abocament de contaminants el passat dimecres d’una empresa de Montornès.


Els activistes van recollir alguna carpa morta en la zona on van actuar i van trobar-ne també alguna de viva que va ser traslladada al Centre de Fauna de Torreferrussa. També van aprofitar per fer una neteja dels espais de ribera on van treure diversos quilos de plàstics i brossa.


La campanya pretenia treure els peixos morts del riu a causa de la contaminació per evitar que fossin ingerits per altres animals i, d’aquesta manera, impedir que les substàncies tòxiques, passin a la cadena alimentària, però també conscienciar sobre la necessitat de salvar la vida al riu Besòs.


L’acció de la retirada dels peixos morts al tram afectat per la contaminació ja va ser realitzada, des del mateix dimecres, per tècnics del Consorci del Besòs Tordera i també per Agents Rurals.

El passat dijous Mollet pel Futur conjuntament amb Ecologistes en Acció van fer públic un comunicat conjunt on es demanava a la fiscalia de medi ambient que en el cas de l’empresa de Montornès i els abocaments al riu actiu d’ofici per a determinar les “responsabilitats i sancions pertinents pel delicte sobre el medi ambient i la salut de les persones atesos els indicis evidents”.


Consideren que l’impacte sobre el Besòs i les persones ha estat molt greu i exigeixen a les administracions competents “avaluïn els efectes sobre la qualitat de l’aire i la conca del Besòs i prenguin les mesures necessàries per a recuperar el bon estat atmosfèric i de la qualitat del riu”.


“Ja fa anys que Ecologistes en Acció va alertar del perill d’aquesta planta. Conjuntament amb altres empreses químiques de la conca del Besòs són focus d’emissió de contaminació atmosfèrica mitjançant l’emissió de Compostos Orgànics Volàtils”, expliquen en el comunicat.


També lamenten que tot i que els mitjans de comunicació “el passat octubre varen informar que tres empreses de Montornès havien estat expedientades, les diverses administracions no varen prendre les mesures suficients”


“L’incendi –consideren- d’avui molt probablement es podia haver evitat. No només, de ben segur, ha emès quantitats ingents de contaminants nocius per a la salut sinó que ha provocat un abocament sobre l’aigua del riu Besòs amb greus afectacions sobre la biodiversitat que tants anys d’esforços i costos econòmics han comportat”.

Mollet pel futur organitza una jornada per rescatar la fauna del Besòs afectada per la contaminació
comentaris