01.03.2021 |
clicama

Mollet i Granollers volen liderar un projecte europeu per millorar la qualitat de l’aire

El projecte CoGent Aire Net inclouria també la participació de diverses entitats econòmiques i institucions locals i científiques
trobada_taula_qualitat_aire
Mollet i Granollers volen liderar un projecte europeu per millorar la qualitat de l’aire

La Taula intermunicipal per a la qualitat de l'aire del Vallès Oriental ha celebrat aquesta setmana a Granollers la primera trobada d'aquest mandat, amb la participació dels municipis de les Franqueses, Caldes de Montbui, Canovelles, Montornès, Vilanova del Vallès, Parets, Cardedeu, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Martorelles, Montmeló, la Roca, Llinars, Mollet, la Llagosta i Granollers, acompanyats de representants de la Generalitat i del Consell Comarcal.

Entre els temes que es van informar hi ha que es vol participar en el projecte europeu CoGent Aire Net. Es tracta d’un projecte que seria liderat per Mollet i Granollers amb la participació d'institucions i entitats com l'ATM, el CSIC, la Diputació o PIMEC. Es tracta d'un projecte que promou el treball en xarxa entre diferents administracions, centres de recerca, ciutadans i activitats econòmiques locals que vol trencar fronteres administratives amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aire.

Durant la trobada, el representant del Departament de Territori i Sostenibilitat, Xavier Guinart, va explicar el contingut de la 8a Trobada de la Taula de la Qualitat de l'Aire de Barcelona, celebrada el passat mes de setembre, en la qual el conseller va fer l'oferiment d'estendre la zona de baixes emissions (ZBE) -que entrarà en funcionament a les rondes barcelonines el primer de gener- més enllà de l'àrea metropolitana per incloure l'anomenat Àmbit 40, que aplega diversos municipis del Vallès Oriental, entre ells tots el del Baix Vallès. També va analitzar com pot afectar l'entrada en funcionament de la ZBE a l'espai intrarondes de Barcelona i va explicar que s'ha començat a treballar, des de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), en l'estudi per implementar una ZBE a Granollers i a altres municipis de la comarca.

Durant la trobada, els participants van plantejar temes com l'establiment de xarxes ciclables que uneixin els municipis de la comarca, la necessitat que la xarxa ferroviària connecti els dos vallesos o que cal millorar la recollida de dades (partícules en suspensió, diòxid de nitrogen), que es fa manualment en estacions situades a Montornès i a Mollet, i de manera automatitzada a Granollers.

Mollet i Granollers volen liderar un projecte europeu per millorar la qualitat de l’aire
comentaris