28.03.2020 |
clicama

Mollet aprova els pressupostos més plurals dels darrers anys

El pressupost del 2018 augmenta fins als 62 milions d'euros

Mollet aprova els pressupostos més plurals dels darrers anys

Mollet va aprovar aquest dilluns els pressupostos més tardans en els darrers anys, però també els que més propostes de l'oposició incorporen. Habitualment s'aprovaven el novembre, però enguany es van deixar pel gener per donar més temps a parlar entre els diferents grups municipals. Això s'ha traduït en què el Pressupost del 2018 incorpora bona part de les propostes del PDeCat, del Partit Popular, de Ciutadans i fins al 93% de les incorporacions realitzades per Canviem Mollet.

En termes globals el Pressupost de Mollet són gairebé 62 milions d'euros (61.739.593 euros), el que representa uns 2 milions d'euros més de despesa que el 2018. Una expansió en la despesa que no es compensa amb els impostos dels veïns de Mollet, ja que aquests segueixen congelats per sisè any consecutiu.

MOLTES POSICIONS

Tot i aquest ampli consens en les propostes i en els projectes, els pressupostos es van aprovar amb els vots favorables del PSC i de Canviem Mollet. El PP es va abstenir per que tot i que a Susanna Calvo se li van acceptar moltes propostes considerava que no eren els pressupostos que ella hagués fet. El PDeCat va emetre un doble vot: una abstenció – per responsabilitat i compromís amb els comptes municipals- i un de negatiu, pel posicionament polític del Govern local en temes com el dels polítics independentistes empresonats. Canviem Mollet, que també es va abstenir, es va mostrar satisfet de que s'acceptessin bona part de les seves propostes – van presentar una bateria de 50 temes que consideren importants-, però no van donar el vot positiu per que volen que el Govern local doni un compromís clar cap a un Govern d'esquerres.

El Grup d'Ara Mollet – Esquerra- MES va fer una esmena a la totalitat i van votar en contra d'uns pressupostos que consideren que no aporten novetats, que no té projecte de ciutat, i que mantenen "l'estancament" en què pensen que aquesta està submergida des de fa deu anys.

Ciutadans va votar favorablement els pressupostos en compliment al pacte d'estabilitat, per responsabilitat institucional i per que els comptes municipals recullen totes les seves propostes importants.

Finalment, l'alcalde Josep Monràs va destacar que s'havia fet un gran esforç per incorporar les propostes de l'oposició que fossin bones per la ciutat i que s'havia assolit l'objectiu de fer "un pressupost realista" adaptat a les necessitats de la ciutat i dels molletans.

UN PRESSUPOST MOLT SOCIAL

El pressupost municipal per 2018 prioritza, segons va explicar el regidor Josep Maria Garzon, combatre les situacions de vulnerabilitat social, reforçar el manteniment de l'espai públic, invertir en millores a la ciutat i els seus equipaments, impulsar la generació d'ocupació, potenciar serveis públics de qualitat, promoure la participació ciutadana, avançar en la sostenibilitat mediambiental i la qualitat de vida i promoure el dinamisme cívic a través de la cultura, l'esport, el lleure...

També s'avança en la reducció de l'endeutament. Aquest, en termes reals, és d'uns 33 milions d'euros el que representa una ràtio del 56%, lluny del límit marcat per la Llei.

El pressupost consolida el reforç de les partides destinades a ajuts per a les persones més vulnerables que es va fent des de l'inici de la crisi econòmica. En aquest sentit, es destinen més de 3 M d'euros en ajuts econòmics, subvencions i bonificacions, destacant que es destinen més recursos a ajuts adreçats a infants i joves en edat escolar i a combatre situacions de pobresa energètica.

MÉS INVERSIÓ EN HABITATGE

Pel que fa a les polítiques d'habitatge s'augmenta en un 20% els recursos destinats a polítiques municipals d'habitatge i a fomentar l'Oficina local d'Habitatge. D'altra banda, cal destacar l'increment en prop d'un 20% de les partides destinades al foment de la cultura i les arts escèniques.

El pressupost aprovat ahir reflecteix el compromís de desplegament del pla comercial que actualment està en procés d'elaboració, així com els compromisos d'inversions i manteniment dels polígons industrials de la ciutat fruit del procés de participació dut a terme i dels acords amb els industrials.

ESPAI PER EMPRENEDORS

Pel que fa a la generació d'ocupació i de l'emprenedoria, aquest pressupost recull l'ampliació dels espais destinats a l'atenció d'emprenedors/es (110.000 euros per l'espai d'emprenedors d'EMFO de Jaume I) i la posada en marxa de nous serveis adreçats al foment de l'activitat econòmica, i el manteniment dels programes municipals de plans d'ocupació, formació ocupacionals i inserció laboral amb l'objectiu d'ajudar a consolidar la dinàmica positiva de generació de llocs de treball i reducció de la taxa d'atur.

A banda, les ordenances fiscals aprovades per a 2018 continuen apostant per mesures fiscals, bonificacions i ajuts adreçats al foment de la contractació de treballadors i a la reactivació econòmica.

MÉS DINERS EN NETEJA

S'han incrementat els recursos destinats al manteniment, millora i neteja de l'espai públic (en 200.000 euros) i s'ha previst l'elaboració del Pla local de Civisme i el desenvolupament del Pla de Mobilitat a través, entre d'altres, de la redacció del Pla director de la bicicleta.

D'altra banda, s'ha incrementat el capítol d'inversions en prop de 2 M d'euros per millorar els espais públics i equipaments de la ciutat. Cal destacar, entre d'altres, les actuacions de millora entorn del parc Lluís Companys, noves actuacions als patis interior de Plana Lledó, arranjament d'espais d'aparcament públics, adaptació de voreres i passos de vianants, entre d'altres, al barri de Lourdes, millores en l'enllumenat públic entorn d'accés a l'hospital - hi haurà tres hores de zona blava gratuïta per usuaris d'urgències- i en equipaments esportius i culturals, en la renovació de jocs infantils....

Comentarios