08.08.2020 |
clicama

Mollet aprova els comptes de 2017

Es van aprovar tot i una picabaralla entre el Govern i Ara Mollet i PDeCAT sobre el deute de la Generalitat

Ara Mollet ERC MES i PDeCAT van explicar la seva posició el dilluns
Ara Mollet ERC MES i PDeCAT van explicar la seva posició el dilluns
Mollet aprova els comptes de 2017

El Ple municipal del dilluns va aprovar el compte general del pressupost de 2017 tot i que van generar una llarga picabaralla entre el grup socialista i els grups municipals d'Ara Mollet ERC MES i el PDeCAT. L'aprovació es va fer amb els vots favorables del PSC i Ciutadans (10) i els vots contraris d'Ara Mollet ERC MES i PDeCAT (7). L'abstenció dels set regidors de Canviem Mollet i de la regidora del PP va ser clau per fer que el punt fos aprovat.

La discussió entre el Govern i els dos grups independentistes es va centrar especialment en el deute que la Generalitat manté amb l'Ajuntament de Mollet.

El Govern de Mollet considera que el deute que actualment té la Generalitat amb la ciutat és per un import aproximat de 6 milions d'euros. Els grups municipals d'Ara Mollet ERC MES i PDeCAT, però, després d'haver parlat amb el Departament d'Economia afirmen que "ara com ara" i en termes de deute comptable reconegut la Generalitat només té pendent el pagament de 3.000 euros. La clau de volta d'aquesta diferència abismal sembla que s'explica en funció dels mesos en què es comptabilitza el deute i també per les diferències de criteris sobre els compromisos d'una administració amb l'altre. Tot el deute està vinculat bàsicament amb convenis de gestió de serveis municipals vinculats a l'ocupació, els serveis socials, l'Institut Municipal de Serveis als Discapacitats i una part molt important, també amb el conveni de construcció del Centre de Serveis per a Gent Gran El Lledoner que la Generalitat no ha complert i que està en tràmit judicial.

"Em sembla un acudit dir que només ens deuen 3.000 euros", va replicar el regidor d'Economia Josep Garzón. "Si la seva proposta és que si no hi ha conveni signat el que tenim de fer és tancar el servei només ho han de dir", els va reptar. El Govern va assenyalar que la seva prioritat era mantenir tots els serveis oberts i no fer cap retallada de drets als ciutadans.

El portaveu d'Ara Mollet ERC MES, Oriol López, li va contestar que "ningú ha dit que deixin de pagar res, l'únic que diem és que facin correctament el tancament de comptes, que es computin les coses bé".

Jordi Talarn, del PDeCAT, per la seva banda va aclarir que "sempre he defensat que la Generalitat ha de pagar el que deu. La nostra crítica és en termes comptables".

Ara Mollet, en defensar el seu vot en contra, havia acusat al govern de "maquillar els comptes" i va denunciar que no complien amb les recomanacions de la Sindicatura de Comptes. També va demanar que es retiressin els comptes de 2017 fins que aquests es presentessin "com cal" i reclamaven una auditoria externa. Jordi Talarn, del PDeCAT va defensar el seu vot en contra també per què els Comptes de 2017 no recollien les recomanacions de la Sindicatura de 2015 on es deia que s'havien posat 7 milions de "drets reconeguts indegudament". En aquest sentit Talarn va posar en dubte que el romanent positiu de 53.000 euros de 2017 fos real. "No hi tenim confiança", va dir.

Josep Garzón va explicar que als comptes de 2015 s'havien seguit els criteris fixats per la Diputació de Barcelona i va discrepar de la lectura que feien els grups de l'informe de la Sindicatura. El Govern defensa que ha aplicat als comptes de 2017 la majoria de criteris d'aquesta, encara que reconeixen que no tots. "En alguns casos, com el tema del Lledoner, ens resistim a aplicar el que diu la Sindicatura de Comptes", va admetre l'alcalde, Josep Monràs.

REUNIÓ AMB ECONOMIA

Josep Monràs i Josep Garzón es van reunir la setmana passada amb el Secretari General de Vicepresidència i Economia, Albert Castellanos i li van traslladar la preocupació pel deute de la Generalitat. Van valorar positivament la reunió per què Economia s'ha compromès a estudiar la petició i a donar-li  resposta en les pròximes setmanes.

Mollet aprova els comptes de 2017
comentaris