22.09.2020 |
clicama

La manca de liquiditat obliga al Govern de Mollet a demanar un crèdit de 2,8 milions d'euros

La manca de liquiditat obliga al Govern de Mollet a demanar un crèdit de 2,8 milions d'euros

El Ple municipal de Mollet va aprovar aquest dijous demanar a l’entitat Caixa Bank un crèdit de mandat de 2.822.000 euros per fer front als problemes de liquiditat que arrossega en aquests moments l’Ajuntament. L’aprovació es va aconseguir amb els vots favorables del Govern – PSC i Podem- i dels grups de Ciutadans i Junts per Mollet. Els grups d’Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú es van abstenir per facilitar l’aprovació del crèdit.


La necessitat d’aquest crèdit, a més d’una reducció de despeses d’uns 700.000 euros del pressupost de 2020, era causada per la situació de la liquidació del pressupost de la Corporació de l’any 2019. L’informe d'intervenció conclou per l’Ajuntament un resultat pressupostari consolidat positiu de 2.617.911,41 euros i evidencia per primera vegada en els darrers anys que el romanent de tresoreria per a despeses generals és negatiu, en 3.578.294,37 euros. Mireia Dionisio va explicar que això era així per l’aplicació dels criteris de la Sindicatura de Comptes i a causa de deute que tenen amb l’Ajuntament particulars i altres administracions com la Generalitat de Catalunya i l’Estat. De fet Dionisio va explicar que per aquests criteris només es pot comptar com a deute 4.600.000 euros mentre que va xifrar en 11 milions el total d’impagaments de les altres administracions amb l'Ajuntament, 8 de la Generalitat i 3 de l’Estat. “És molt difícil tenir una liquiditat adequada amb aquest deute”, va concloure i va justificar també per aquest motiu que l’Ajuntament de Mollet incompleixi el límit de pagament de 45 dies als seus proveïdors.


Amb el crèdit de legislatura, l’Ajuntament espera poder incrementar el seu marge de maniobra de caixa i  millorar els terminis dels seus pagaments.


Tot i l’abstenció del seu grup, Oriol López d’Ara Mollet ERC MES es va mostrar molt crític amb la gestió econòmica del Govern de Josep Monràs. López va demanar al Govern que faci una auditoria de Comptes i va recordar que el “préstec no és per la situació que vivim del Covid, sinó pel romanent negatiu”. López va qualificar l’actual manca de liquiditat d’un fet que ve de lluny i va recordar que ja el 2015 la Sindicatura de Comptes deia que el “romanent de tresoreria estava desviat”. De fet López va acusar el govern d’haver “maquillat” els comptes aquests darrers anys. Dionisio li va respondre que aquesta acusació “no era tolerable”.

Marina Escribano de Mollet en Comú també va coincidir que el problema de liquiditat “no és d’ara” i el va atribuir tant a causes externes com internes del Govern. En aquest sentit va convidar al Govern a fer autocrítica sobre pràctiques com “amagar els romanents negatius aquests anys”.
 

UN SEGON PAQUET DE MESURES CONTRA LA CRISI SANITÀRIA

El ple municipal va aprovar aquest dijous per unanimitat un segon paquet de mesures econòmiques per ajudar a pal·liar els efectes de la crisi sanitària. Entre les mesures aprovades hi ha la suspensió de la taxa de taules i cadires (terrasses) i la suspensió de la taxa de recollida de paper i cartró comercial pels comerços i serveis que han hagut de tancar durant l’aplicació de l’estat d’alarma, des del decret d’aquest i fins al 31 de desembre de 2020.


També s’introdueixen importants bonificacions en les taxes de les escoles bressol, en l’aigua i les escombraries.


En el cas de l’aigua partir del cobrament del segon trimestre, aquelles famílies que estiguin en atur o en un ERTO o autònoms que han vist reduït els seus ingressos a conseqüència de l’Estat d’Alarma, se’ls hi aplicarà la bonificació del 95% de la taxa de l’aigua.


En el cas de les escombraries, a les famílies que estiguin en un ERTO o autònoms que han vist reduït els seus ingressos a conseqüència de l’Estat d’Alarma, si amb els ingressos de març, abril i maig compleixen els requisits, se’ls hi aplicarà la tarifa reduïda de 3,32 euros, revisable trimestre a trimestre.


En el cas de la taxa de l’escola bressol s’aplicarà si en el moment de la preinscripció un o dos dels progenitors estan en un ERTO, atur o autònom que a conseqüència de la COVID-19 ha vist davallar els seus ingressos. En aquests casos se’ls podrà aplicar la tarifació social de l’escola bressol que els hi pertoqui.

 

La manca de liquiditat obliga al Govern de Mollet a demanar un crèdit de 2,8 milions d'euros
comentaris