28.10.2020 |
clicama

Llum verda al nou barri de Mollet

L’espai del Calderí tindrà un 80% d’espais públic i preveu 1.329 habitatges, dels quals 849 seran lliures i 480 protegits
Llum verda al nou barri de Mollet

El darrer ple municipal abans de les vacances d’estiu va donar llum verda a la creació a Mollet del nou barri del Calderí. El ple municipal amb els vots favorables dels grups del PSC, Podem, Ciutadans va aprovar provisionalment la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Mollet en aquest àmbit el que determina bona part del futur del darrer gran espai urbanitzable de la ciutat. La proposta aprovada va tenir l’oposició dels regidors d’Ara Mollet ERC MES i de Mollet en Comú, mentre que Junts per Mollet es va abstenir. Ara el desenvolupament d’aquest espai deixa d’estar en mans de l’Ajuntament de Mollet i es passarà ja a aprovació definitiva de la Comissió de Territori de Catalunya.

Mireia Dionisio, regidora de Planificació, Gestió i Disciplina Urbanística, Mireia Dionisio, va explicar que “després de molts anys per fi podem dir que estem a punt de finalitzar la tramitació urbanística del Calderí. Estic segura que suposarà una gran oportunitat per a Mollet i que és una gran aposta pel futur de la nostra ciutat, amb gairebé mig miler d'habitatges de protecció oficial, equipaments públics i zones verdes.”. La regidora va argumentar que la proposta que portaven a l’aprovació del ple municipal era “molt favorable per l’Ajuntament”, ja que recull unes xifres d’espais públics, d’habitatge protegit, “per sobre del que marca la llei”.

L’espai del Calderí, d’uns 300.000 metres quadrats, tindrà un 80% d’espais d’ús públic (equipaments, vials, zones verdes...) En total l’espai de zones verdes serà d'uns 94.000 metres quadrats i un total de 82.000 seran equipaments (docents, assistencials, culturals, esportius. Ambientals...)
La previsió d’habitatges és de 1.329, dels quals 849 seran habitatges lliures i 480 protegits. Segons Dionisio, el percentatge del 36% d’habitatge protegit està per sobre del que marca la legislació que preveu un 30%. També hi ha 41.000 metres quadrats d’ús terciari, entre ells el comercial.


La modificació puntual del Pla General del Calderí, que ja es va fer inicialment l’any passat, es fa a proposta de la junta de Compensació del sector, on el Consorci de la Zona Franca és majoritari, té tots els informes favorables dels organismes que supervisen aquests procediments.

Marta Vilaret, en nom del grup d’Ara Mollet ERC MES, va criticar la falta de debat entorn d'aquesta modificació del Pla General i va recordar que actualment està en procés de discussió un nou POUM. “No és coherent aprovar una modificació del POUM de 1982 quan estem tirant endavant l’Avanç d’un nou POUM”, va comentar tot demanant que el procediment del Calderí s’havia d’integrar en el nou planejament. La regidora va criticar “el sostre molt baix” que hi havia per l’habitatge protegit el que implicaria que es farien pisos de menys de 60 metres quadrats útils en aquest àmbit. També va mostrar-se crítica amb la disposició de la zona comercial en un mateix punt d’entrada i va afirmar que tenia la sensació que “quedarà un barri molt aïllat de la resta de la trama urbana”.

Marina Escribano, de Mollet en Comú, va coincidir amb els republicans en què no es podia deslligar el debat urbanístic d’aquesta peça urbana tan important – l’últim espai buit de la ciutat- del conjunt del planejament i va reclamar que la seva discussió havia d’incloure nous debats com els derivats de l'emergència climàtica o les necessitats sorgides amb la crisi sanitària, social i econòmica de la Covid-19. “Aquesta aprovació xoca contra el que vam aprovar en la declaració d’emergència climàtica”, va dir la regidora.

Va indicar que si abans de desenvolupar el Calderí s’hagués esperat a l’aprovació del nou POUM, s'hauria pogut aconseguir més habitatge públic. La portaveu dels comuns també va mostrar la seva preocupació per aspectes del nou barri com la mobilitat, la forma del desenvolupament de la zona comercial i pel fet que una part del sector és inundable.

Eva Guillen, de Ciutadans, es va mostrar molt satisfeta per l’alt nivell d’habitatges socials que permetrà que es pugui construir amb el desenvolupament d’aquest sector així com que permetia que una zona que ara és majoritàriament privada permeti obtenir ara un 80% d’espais d’ús públics que es destinaran a equipaments, vials i zones verdes. Tot i això la regidora va demanar que el desenvolupament del Pla del sector havia d’anar “de la mà del POUM”.


Joan Daví, de Junts per Mollet, va recordar que el sector estava majoritàriament en mans privades, que eren els propietaris els que havien demanat el desenvolupament urbanístic del Calderí i que no se’ls podia negar els seus drets, ja que això podria implicar, fins i tot, demandes de danys i perjudicis contra l'administració local.

Llum verda al nou barri de Mollet
comentaris