25.02.2021 |
clicama

L’Ajuntament de Mollet posa en dubte l’estudi que situa a Mollet com setena ciutat europea més contaminada per NO2

vista-mollet
L’Ajuntament de Mollet posa en dubte l’estudi que situa a Mollet com setena ciutat europea més contaminada per NO2

L’Ajuntament de Mollet ha qüestionat l’estudi europeu d’ISGlobal, institut barceloní d’estudis internacional de salut,  que situa Mollet com la setena ciutat europea en mortalitat per la contaminació de NO2. L’estudi recull els efectes de la contaminació per NO2, però també per micropartícules, en la salut de 968 ciutats europees  i 47 àrees metropolitanes de 31 països europeus.

L’Ajuntament de Mollet indica en una nota de premsa que en "els darrers anys, els molletans i les molletanes respirem un aire millor, gràcies a la disminució dels contaminants presents a la ciutat, com recull l’Índex Català de Qualitat de l’Aire" i afirma que això és fruit perquè "fa anys que l’Ajuntament de Mollet del Vallès treballa per a posar fre a la contaminació atmosfèrica procedent de les activitats domèstiques, industrials i del trànsit tant urbà com interurbà, principals fonts de contaminació del municipi i que exigeix a la Generalitat de Catalunya que implementi mesures  que són de la seva competència per millorar la qualitat de l’aire a Mollet i arreu".

Sobre l’estudi europeu d’ISGlobal l’Ajuntament de Mollet qüestiona les seves conclusions, ja que afirma que les dades analitzades corresponen a un estudi l’any 2015, que només analitza 9 ciutats catalanes i totes les ciutats metropolitanes s’agrupen amb Barcelona Àrea Metropolitana i que Mollet és la ciutat més propera a Barcelona de l’estudi.

També comenten des de l’Ajuntament que l’estació de la qual se n’han extret les dades corresponen "a l’Estació que la Generalitat de Catalunya té situada al nostre municipi per mesurar les dades de contaminació de la xarxa de comunicació més  gran de Catalunya, la B30 (AP7 al seu pas per Mollet) no al nucli urbà de Mollet".

Tot i això destaquen que les dades que surten a l’estudi sobre Mollet compleixen els nivells de contaminació de la UE, i estem una mica per sobre dels nivells de l’OMS –que són més estrictes.

Finalment, i on mostren el seu desacord complet, és amb l’estimació de mortaldat

"L’estimació de mortaldat per contaminants és una fórmula/algoritme que ha creat la institució impulsora de l’estudi i són estimacions, no han de per què haver-se produït cap mort per aquest motiu i no són dades contrastades", diuen.

L’Ajuntament de Mollet en relació amb el NO2 i tenint en compte les dades del 2019 en comparació amb les dades del 2007, afirma que la concentració d’aquest contaminant "ha disminuït quasi un 15% i des de 2015 un 5%. El 2019 la mitjana anual per NO2 a Mollet està per sota del valor límit de l'OMS".

En paraules de Raúl Broto, regidor de Justícia Ambiental, ecologisme i transició energètica “La contaminació atmosfèrica no és un problema que afecta Mollet exclusivament sinó que afecta l’àrea on es troba Mollet, a més, els principals elements generadors de contaminació no són de competència municipal  i per tant és un tema que cal abordar de nivell supramunicipal.”


 

L’Ajuntament de Mollet posa en dubte l’estudi que situa a Mollet com setena ciutat europea més contaminada per NO2
comentaris