15.01.2021 |
clicama

El jutjat penal de Granollers celebrarà la pròxima setmana judici oral contra Oriol López i Albert Biescas per unes presumptes injúries contra l’alcalde de Mollet

Els dos polítics molletans s’enfronten a peticions de multes de fins a 7.300 euros
El jutjat penal de Granollers celebrarà la pròxima setmana judici oral contra Oriol López i Albert Biescas per unes presumptes injúries contra l’alcalde de Mollet

El pròxim 18 de setembre un Jutjat penal de Granollers obrirà judici oral contra el portaveu d’Ara Mollet ERC, Oriol López i l’expresident d’ERC de Mollet, Albert Biescas per un presumpte delicte d’injúries i calumnies contra l’alcalde de Mollet, Josep Monràs. En aquest judici els polítics molletans s’enfronten a multes de fins a 7.300 euros per unes declaracions on es qüestionava i criticava la gestió del govern municipal en l’adjudicació d’una parcel·la pública al barri de la Vinyota a l’empresa Decathlon després que aquesta fos anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Concretament la fiscalia en el seu escrit ha demanat per als dos acusats la pena de divuit mesos de multa amb una quota diària de 10 euros i que s’assumeixin les costes processals.
L’acusació particular, Mollet Impulsa, demanen que s’imposi una pena de vint-i-quatre mesos amb una quota diària de 10 € o alternativament una pena de catorze mesos de 10 €; més 3000 € per indemnitzar els danys morals causats a l’alcalde Josep Monràs, més les costes processals.
La presidenta d’ERC de Mollet, Meritxell Humbert ha comparegut aquest dilluns al costat de la regidora d’Ara Mollet ERC MES, Marta Vilaret per explicar la reacció de la formació davant d’aquesta cista judicial que no ha dubtat en titllar de “judici polític contra el grup municipal i el nostre partit”. Humbert ha indicat que s’ha aprofitat des de l’Ajuntament de Mollet del “context general de repressió” per atacar a un oponent i ha recordat que el fet de dur a un regidor de Mollet a judici per unes declaracions no té precedents en democràcia. “L’última vegada que es va portar un càrrec electe a judici va ser l’alcalde Fortuny l'any 1939”, va dir.
La presidenta d’ERC va fer una crida a la resta de les forces polítiques locals a “denunciar aquesta injustícia” i va manifestar que seguirien amb la tasca d’informar a la ciutadania i de criticar l’acció de govern quan cal perquè “no podem deixar que la tasca pública quedi mediatitzada per la por”


EL PROCEDIMENT JUDICIAL
El 30 de novembre de 2016 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya emetia una sentència on es considerava nul·la l’oferta de Decathlon feta per la parcel·la que avui ocupa al barri de la Vinyota i donava la raó a empresa Eurocarat, aspirant el seu dia a gestionar aquest espai.
En aquest context, el juliol del 2017, més de vuit mesos després que s’emetés aquesta sentència els grups municipals de Canviem Mollet i d’Ara Mollet ERC – MES van fer una roda de premsa per donar la seva opinió sobre aquesta.
A la roda de premsa tots dos grups municipals van denunciar falta d’informació i van criticar la gestió del govern municipal, tot denunciant falta de responsabilitat i preguntant-se si podien haver-hi hagut altres interessos. “Mai es va citar ni l’alcalde Monràs ni cap altra persona; es va parlar de gestió municipal. Mai es va faltar al respecte ni es va acusar de cap delicte”, explicava Marta Vilaret.
El 18 de setembre 2017 l’empresa pública municipal Mollet Impulsa SL va formular demanda de conciliació al jutjat de primera instància de Mollet com a pas previ a la interposició de querella pels delictes d’injúries i calúmnies contra Oriol López, Albert Biescasi Marta Vilaret. S’obre un procediment legal que inclou una acta de conciliació celebrada als jutjats de Mollet el 18 de desembre de 2017 i que va acabar sense acord.
Aquest procés engegat per Mollet Impulsa es veu interromput per l’aparició d’una altra querella, aquest cop de la Fiscalia. Aquesta nova querella és més o menys pel mateix tema, però n’engloba d’altres, ara el delicte ja es qualifica de continuat i s’hi afegeixen declaracions que es van fer des d’ERC al voltant del conflicte per l’obertura d’un centre de culte per part de la Comunitat Islàmica Al-Huda.
La Fiscalia va interposar Querella criminal per la presumpta comissió d’un delicte continuat de calúmnies contra funcionari públic sobre fets concernents a l’exercici del seu càrrec. En aquest cas s’acusava Oriol López, Albert Biescas, Marta Vilaret i Manel Sostres. La interposició de la querella neix d’una denúncia que els serveis jurídics de l’Ajuntament presenten a la Fiscalia provincial de Barcelona el 28 de juliol de 2017 però s’hi tornen a sumar Martell Abogados en nóm de Mollet Impulsa com a acusació particular.
L’abril de 2018 els acusats declaren als jutjats de Mollet. El 4 de setembre el jutge d’instrucció de Mollet emet l’auto en què tanca la instrucció. Sobreseeix provisionalment la causa contra Manel Sostres i Marta Vilaret, però continua la tramitació de les diligències prèvies contra Oriol López i Albert Biescas, i remet la causa al jutjat penal de Granollers, que és on la setmana vinent se celebrarà el judici.

EL CONFLICTE DE LA FINCA DEL DECATHLON
A principis del 2006 l’Ajuntament de Mollet, a través de l’empresa pública Promosol (avui Mollet Impulsa) –que gestiona el sòl públic municipal– expropiava els terrenys agrícoles de La Vinyota per construir-hi un nou barri on tot l’habitatge seria de protecció oficial. Aquest procés d’expropiació també acabaria als tribunals i amb una sentència molt desfavorable per als interessos de l’Ajuntament de Mollet del Vallès.
Dins d’aquest procés d’urbanització del nou barri de La Vinyota, l’any 2008 es licitava des de Promosol una parcel·la pública per a usos comercials. S’hi van presentar dos licitadors: Decathlon i Eurocarat (aquests últims per instal·lar-hi un Media Markt). L’oferta econòmica d’Eurocarat (8,5 M€) superava en 2,3 M€ la de Decathlon (6,2 M€), que oferia el preu mínim de licitació.
El març de 2010 s’adjudicà la parcel·la a Decathlon perquè es va estimar que el seu impacte comercial a Mollet seria més positiu. Es rebien, però, 2,3 M€ menys a les arques públiques municipals. Ja en aquells moments el gerent de l’empresa pública Promosol advertia que aquesta gran diferència en el preu podia produir risc d’impugnació. Des de la Secretaria de l’Ajuntament es feia també un informe en què es deia que la plica de Decathlon no hauria d’haver estat admesa, i el mateix alcalde Josep Monràs reconeixia que s’assumien riscos. A més, va generar debat polític públic i membres de l’oposició no hi van estar d’acord.
Eurocarat (MediaMarkt) impugna el concurs aquell 2010. Això segueix el seu curs judicial. A la primera sentència del 2012, es desestima el recurs d’Eurocarat i es dóna la raó a Mollet Impulsa. Eurocarat fa un recurs d’apel·lació.
El 30 de novembre de 2016 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya emetia una sentència on es considerava nul·la l’oferta de Decathlon feta per la parcel·la que avui ocupa al barri de la Vinyota i donava la raó a l'empresa Eurocarat, aspirant el seu dia a gestionar aquest espai. Ho justificava pel fet de contenir condicionants suspensius. I, automàticament, adjudica a Eurocarat la parcel·la. Avui encara no està clar com i si es podrà executar aquesta sentència.

El jutjat penal de Granollers celebrarà la pròxima setmana judici oral contra Oriol López i Albert Biescas per unes presumptes injúries contra l’alcalde de Mollet
comentaris