10.07.2020 |
clicama

ERC pacta amb el Govern de Sánchez una esmena per anul·lar les sentències dels tribunals franquistes

ERC pacta amb el Govern de Sánchez una esmena per anul·lar les sentències dels tribunals franquistes

El grup parlamentari d'ERC al Congrés de Diputats de Madrid presentarà davant la cambra legislativa una esmena per anul·lar les sentències dels tribunals franquistes. La presentació d'aquesta iniciativa es va fer dilluns a la Seu Nacional d'ERC a Barcelona i en la mateixa van participar el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà i el molletà Pere Fortuny, president de l'Associació Promemòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, entre altes entitats de memòria històrica.

Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés de Diputats, ha recordat que "durant anys i panys Esquerra Republicana no ha legitimat el model d'impunitat i no va donar suport a la Llei de Memòria aprovada el 2007 en considerar que no era una llei homologable amb altres models europeus i mantenia la impunitat del règim franquista".

Des de l'Associació per la Memòria dels Immolats de Catalunya, Pere Fortuny, ha assegurat que "ens trobem davant d'un moment clau després de tants anys de lluita i del primer pas històric que ja va representar la Llei del Parlament".

Joan Tardà ha destacat el compromís existent per part del Govern espanyol de Pedro Sánchez de l'anul·lació de tots els judicis i sentències emeses pels tribunals franquistes arreu de l'Estat, tenint en compte que les dels tribunals que actuaven a Catalunya ja han estat anul·lades arran de la llei aprovada al Parlament. Tardà ha recordat que no hi ha un acord signat, és un acord de paraula amb la vicepresidenta Calvo, un acord que va quedar reiterat també des de la tribuna del Congrés i els republicans compten que es complirà la paraula donada.

Pere Fortuny és fill de l'alcalde republicà de Mollet per ERC Josep Fortuny, i que fou afusellat el 1939. Fortuny ha estat en els darrers 40 anys un incansable lluitador per la memòria històrica i perquè es faci justícia amb l'anul·lació dels judicis sumaríssims i sigui reparat l'honor de totes les víctimes del feixisme i el franquisme.

Ara Mollet ERC s'ha congratulat d'aquesta iniciativa i espera "que arribi a bon port i que finalment es faci justícia".

ERC pacta amb el Govern de Sánchez una esmena per anul·lar les sentències dels tribunals franquistes
comentaris