27.04.2018 |
clicama

Desgreuge de Mollet a Companys i a les víctimes del franquisme

Una dotzena d'entitats es van sumar a l'acte d'Homenatge al President Companys i als immolats per la llibertat de Catalunya

Un centenar de persones van assistir a l'acte
Un centenar de persones van assistir a l'acte
Desgreuge de Mollet a Companys i a les víctimes del franquisme

Una dotzena d'entitats de Mollet varen participar aquest dilluns en l'ofrena floral al monument a Companys organitzat per L'Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i l'Ajuntament de Mollet. Les entitats participants enguany van ser l'Ajuntament de Mollet, el Síndic Personer, l'Associació d'Immolats, Ara Mollet-ERC MES, Amical Mauthausen, l'Associació de Veïns del Centre, Canviem Mollet, Casal Cultural, el PDeCat, Òmnium Cultural, el PSC i Tradicions i Costums. Van adherir-se a l'acte el CF Mollet UE i Comunistes de Catalunya.

L'acte d'Homenatge de la ciutat al President Companys, afusellat pel règim franquista el 1940 i a tots els immolats per la llibertat de Catalunya va consistir en una ofrena floral i uns breus parlaments protagonitzats pel president de l'Associació Pro-memòria als immolats per la llibertat a Catalunya, Pere Fortuny i la primera tinent d'alcalde de Mollet, Mireia Dionisio.

Fortuny, fill de l'alcalde de Mollet executat també el 1939, es va mostrar enguany optimista, ja que referint-se a la Llei d'Amnistia de 1977, va dir que "després de 42 anys de lluita finalment veiem la llum". Fortuny va recordar que el passat més de juliol el Parlament de Catalunya va aprovar anul·lar els judicis franquistes i que els familiars de totes les víctimes poden avui demanar un certificat que acredita aquestes sentències com a nul·les. Fortuny va qualificar l'actuació del Govern central en aquest afer "d'indigne" en mantenir la vigència de les sentències i va tenir un sentit record per les famílies i les dones de les persones represaliades.

La representant de l'ajuntament de Mollet, Mireia Dionisio, va reivindicar la figura del president Companys "assassinat pel franquisme" i va recordar que el que es feia era un acte "institucional i de ciutat" i que Mollet "una ciutat oberta i tolerant" sempre estava compromesa en la defensa de la llibertat i la tolerància.

L'Acte, al qual assistiren un centenar de persones, algunes de les quals portaven estelades i una bandera de la República Espanyola, va finalitzar amb el cant de "Els Segadors".

Comentarios