Miércoles. 13.12.2017 |
El tiempo
Miércoles. 13.12.2017
El tiempo
Diari digital de Mollet i el Baix Vallès
clicama

Borrell omple a vessar el Mercat Vell de Mollet amb la seva crida pel diàleg

Josep Borrell a Josep Monràs: "Josep, tu representes el valor de molts alcaldes de Catalunya"

Josep Borrell fa una crida al diàleg
Josep Borrell fa una crida al diàleg
Borrell omple a vessar el Mercat Vell de Mollet amb la seva crida pel diàleg


El Mercat Vell de Mollet es va omplir de gom a gom aquest dimarts per la presentació del llibre de Josep Borrell, "Escolta, Catalunya. Escolta Espanya". Les cadires preparades per seure no van ser suficients i una part del públic va haver de seguir dempeus l'acte que portava per subtítol "una crida a favor del diàleg". L'acte va comptar amb una important presència policial, ja que al llarg d'una estona un grup de persones es van concentrar a la plaça Prat de la Riba i van fer crits a favor de la independència. No es va registrar cap incident.

CRIDES AL DIÀLEG


A l'acte van parlar, al marge de Josep Borrell, la primera secretària del PSC de Mollet, Mireia Dionisio; el primer secretari del PSC del Vallès Oriental, Jonatan Martínez i l'alcalde de Mollet, Josep Monràs. Dionisio que va defensar que PSC no vol la independència de Catalunya "sinó que volem viure agermanats amb els altres pobles d'Espanya", va reivindicar que el PSC no és el PP i va condemnar els fets violents del diumenge. "La llei no es pot fer respectar a cops de bastó", va dir. Jonatan Martínez, per la seva banda, va fer crides al diàleg i va qualificar d'irresponsable al Govern de Catalunya i d'immobilista al de Madrid. "La manca de diàleg va ser el que va portar a la gent a cridar a la porta de l'alcalde de Mollet", va etzibar. Martínez va dir-li a l'alcalde Monràs que "estem al teu costat Josep", provocant un dels grans aplaudiments de la nit. "No tenim por", va finalitzar.

NO VOLEN UNA CATALUNYA DE BONS I DOLENTS
Josep Monràs es va mostrar especialment dur amb "aquests que es diuen independentistes, s'amaguen rere el cartell de democràcia i ens volen arrossegar al pensament únic". Va explicar que mai ha volgut una Catalunya de "bons i dolents", que l'aposta dels socialistes és per la tolerància, però que s'han trobat amb un govern que posa uns catalans per davants dels altres i es va mostrar dolgut perquè al president, Carles Puigdemont, no havia tingut "ni una sola paraula d'ànim" pels alcaldes amenaçats. "No es mereix ser el president de Catalunya", va dir. També va tenir paraules dures contra el president del Govern, Mariano Rajoy de qui va dir que tenia part de la responsabilitat de tot el que passava.
Monràs també va qüestionar la serietat del referèndum del diumenge.

CRÍTIQUES AL GOVERN
Josep Borrell va qualificar el dia 1 d'octubre de "dia trist i no només per les càrregues policials sinó per que milions de catalans es van mobilitzar per fer una cosa que no era legal". Borrell va explicar que l'independentisme es va saltar l'Estatut quan va prendre "una de les decisions més importants de la història de Catalunya amb 72 diputats" quan aquest demana una majoria qualificada.
L'expresident del Parlament Europeu va aixecar una de les grans ovacions de la nit quan va explicar que ell sabia el que era veure com s'amenaçava a la dona i als fills i que per això volia fer una gran abraçada de suport a l'alcalde Monràs. "Gràcies pel teu valor Josep, tu representes el valor de molts alcaldes de Catalunya", va dir.
Josep Borrell va explicar que dintre de l'independentisme hi havia "molts fatxes" i que era molt difícil poder parlar amb ells. "Discutir amb l'Oriol Junqueras és com discutir amb la mòmia de Tutankamon", va deixar anar en relació al debat que va tenir amb el vicepresident català. I va recordar que els independentistes no volen escoltar coses com que Catalunya no té dret a l'autodeterminació encara que el que ho digui sigui un exsecretari general de l'ONU o que si declaren la independència "els bancs tardaran 24 hores a marxar", encara que ho diguin els mateixos bancs. "No volen entendre les raons, els és igual la realitat", es va lamentar.
Després de la xerrada diverses persones van adreçar preguntes a Borrell. Algunes compromeses, com si el PSOE havia de recolzar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya o si havia d'impulsar una moció de censura contra Mariano Rajoy. En el primer cas Borrell va explicar que era un mecanisme previst per l'ordenament i que per tant no s'havia de descartar i en el segon va explicar que els socialistes no estan en condicions de fer-ho per que no sumen prou diputats. "En aquests moments, tindria sentit demanar els vots d'Esquerra Republicana?", va preguntar. Borrell, però, va mostrar-se favorable més aviat a una sortida política i dialogada del problema que viu Catalunya que podria passar per una convocatòria d'eleccions. En aquest sentit va animar als militants i simpatitzants socialistes a mobilitzar-se i a fer visible que no tothom és independentista a Catalunya. "Potser ha arribat el moment de la resistència cívica", va concloure.

Comentarios